Oltottsági mutatók statisztikai elemzése Mezővári település lakosainak körében (Beregszászi járás) - Nagy Adrienn; Надь Адріен (Biológia és Kémia Tanszék, 2023)
A diplomamunkámban szülőfalum, Mezővári lakosainak oltottsági arányait kezdtem tanulmányozni. A munka célja az volt, hogy kutatásaim által minél többet megtudjak az érintett település oltottsági mutatóinak arányáról a lakosság körében. Kutatásom nem az egész lakosságra vonatkozik, csak azokkal végeztem a tanulmányt, melynek korosztályai meg kell, hogy kapják a kötelező védőoltásokat. Vizsgált korosztályok a következőek voltak: 1931-2004, 2006, 2008, 2016-2022, ami 2509 főt számlál. Mezővári teljes lakossága a 2022-es évben 2964 fő volt, ebből kutatásom alkalmával hiányoznak azok a korcsoportok, melyeknek a 2022-es év folyamán nem kell, hogy oltást kapjanak. Ezek kizárólag a gyermekek korcsoportjai: 2015-2009, 2007 és 2005-ben születettek, ami 455 gyermek. Az 5. és 6. táblázat összeállításával láthatóvá vált Ukrajna és Magyarország életkorhoz kötött kötelező védőoltásainak a rendszere. Láthatjuk, hogy vannak védőoltások melynek beadási dátuma egyezik a két országot tekintve, például a tuberkulózis elleni vakcina. Viszont vannak, melyek teljesen eltérnek egymástól, ilyen például a hepatitis B oltás rendje. Vannak betegségek, melyeket baktériumok okoznak, ide tartozik a tuberkulózis, a torokgyík, a tetanusz, a szamárköhögés és a HIB. A hepatitis B, a kanyaró, a mumpsz, a rubeola, a gyermekbénulás és a COVID-19 betegség vírusok által alakulnak ki a szervezetben. Az összegyűjtött adatok összegzése és feldolgozása után arra a következtetésre jutottunk, hogy a fertőző betegségek elleni oltottság hány százalékos arányt mutat a lakosság körében. - tuberkulózis oltottsága 92%-os - hepatitis B 3. oltásának beadása 64%-os - HIB elleni vakcina szintén 3. oltásának beadása 42%-os - kanyaró, mumpsz, rubeola 1. oltása 81%-os, a 2. oltása 37%-os arány mutat - gyermekbénulás 4. adagja 50%, 5. adagja 31% és a 6. adag 55% - torokgyík, tetanusz, szamárköhögés 4. oltás 51% itt le is zárul a szamárköhögés. Torokgyík, tetanusz 5. oltás 25%, 6. oltás 54%, a felnőtt lakosságé 44%.  COVID -19 oltottsága: 1. oltás 6%, 2. oltás 64%, 3. oltás 24% és 4. oltás 6%-nak van meg a vizsgált 140 személyből. Ha megfigyeljük a táblázatokban és az ábrákon szereplő adatokat a számok azt igazolják, hogy az emberek többsége él a védőoltások által nyújtott lehetőséggel és meg akarja magát védeni a fertőző betegségekkel szemben. Nagyon ritka az a gyermek, aki nem rendelkezik egyetlen egy oltóanyaggal sem, akinek viszont nincsen az valamilyen ellenjavallat következményeként maradt el. Összességében elmondható, hogy az oltások igen nagy szerepet töltenek be egészségünk védelmében, hiszen nem véletlenül fejlesztették őket az emberiség javára. A védőoltások felvétele által, a megfelelő járványügyi és higiéniai szabályok betartásával kellőképpen vigyázhatunk egészségünkre. Az eredmények felhasználhatók a középiskolai biológiaoktatásban, bemutatja a diákok számára fontos és kötelező védőoltások rendszerét. Betekintést nyerhetünk a dolgozat által a vírusok és baktériumok okozta fertőző betegségek sokféleségébe.
Статистичний аналіз показників вакцинації серед мешканців с. Вари (Берегівський район)
Keywords: fertőző betegségek; védőoltások; tuberkulózis; gyermekbénulás; COVID-19