Az őskortól Mohácsig - Rácz Béla; Рац Адальберт; Rats Adalbert; Kész Barnabás; Кейс Борнобаш (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Beregszász város mai területe, illetve a néhány kilométeres környéke domborzati, történelmi és társadalmi szempontból a kárpátaljai magyar vidék egyik legmeghatározóbb jellegű tája. A Beregszászi-dombság vonulatai – az azokat alkotó igen változatos, gyakran magas érctartalmú kőzeteivel – már ősidők óta fontos szerepet játszottak az emberi közösségek életében. Maga a település ugyan a 11. századtól szerepel az írásos forrásokban, de a régészeti leletek tanúbizonysága szerint az emberek már jóval korábban megtelepedtek a jelenlegi városterület környékén. A vidék viszonylag kedvező éghajlatának, gazdag élővilágának és a megfelelő (kő)nyersanyagoknak köszönhetően már a paleolitikumban megtaláljuk az őskori emberek nyomait a mai Beregszász környékén. Ugyanakkor azt is elmondhatjuk, hogy az őskőkortól kezdve gyakorlatilag az összes történelmi korszakon keresztül lakott területről van szó.
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00014266
Keywords: Beregszász; őskor; középkor; kolostorok