Valós és/vagy konstruált valóság az ukrajnai népszámlálásokban - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan; Molnár József; Молнар Йосип (MTA TK Kisebbségkutató Intézet, 2015)
Ukrajna történelmi léptékben nem oly régen, 1991-ben nyerte el függetlenségét. Mai területe 1954-re alakult ki a Szovjetunión belül, a szuverén állam az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaság határait örökölte. Az Ukrajnát a 20. században érintő népszámlálásokat az éppen regnáló államalakulatok szervezték, (ritkábban) a mai területre, vagy (gyakrabban) annak egyes részeire kiterjedően. A különböző államok által eltérő területekre kiírt népszámlások a lebonyolító államok saját módszertana és szempontjai alapján készültek, így adataik csak erős fenntartásokkal vethetők össze.
http://real.mtak.hu/31317/1/CsI_MJ_Regio_2015_3_nepszamlalalasok_u.pdf
Keywords: Ukrajna; népszámlálás; nemzetiségi és anyanyelvi adatok