Оцінювання ефективності персоналу: методичний підхід та практична реалізація - Наталя Єршова; Natalia Ershova; Jersova N.; Жень Вей; Ren W.; Zseny V. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Ефективне управління людськими ресурсами безпосередньо впливає на продуктивність, інновації та сталий розвиток компанії і є її стратегічною компетенцію та конкурентною перевагою. Оцінка ефективності роботи працівників є дієвим інструментом управління персоналом в компанії, призначеним для формування базу для мотивації, навчання та розвитку персоналу. Метою статті є подальше дослідження методів та інструментів оцінки ефективності працівників в компанії, а також надання практичних рекомендацій щодо реалізації методичного підходу до оцінки ефективності персоналу в ІТ-компанії. Методологія дослідження базується на теорії процедурної справедливості і поєднує кількісні та якісні методи, у тому числі анкетування, метод 360°, КРІ, що забезпечило врахування нюансованих перспектив. Дизайн дослідження для опитувань був використаний та сформований виходячи з того факту, що його легко провести та можна створити з мінімальними зусиллями та витратами. Представлений методичний підхід передбачає три етапи та відповідні процедури на кожному з них. Практична реалізація методичного підходу до оцінки персоналу, в якому враховані особливості діяльності працівників ІТ-компанії, демонструє наявну стандартизацію процес оцінювання, ефективну спробу уникнути суб’єктивності та фаворитизму і забезпечити прозорість і справедливість. Нами враховано тезу про те, що для оцінки персоналу, підвищення його компетентності та ефективності організації все частіше поєднують кадрові заходи та бізнес-політику. У статті обґрунтовано, що оцінка, ка підкріплена надійними та точними рейтингами ефективності співробітників, може бути більш оперативною та ефективною. Таким чином, дослідження вносить вклад у розширення периметру інструментів та методів оцінки ефективності працівників з урахуванням виду діяльності компанії.

A humánerőforrások hatékony irányítása közvetlen hatással van a vállalat termelékenységére, innovációjára és fenntartható fejlődésére, továbbá stratégiai kompetenciaként és versenyelőnyként jelenik meg. A munkavállalók teljesítményének értékelése a humánerőforrásmenedzsment hatékony eszközeként szolgál, amely alapot teremt a motiváció, a képzés és a fejlesztés számára. A tanulmány célja a munkavállalói teljesítményértékelés módszereinek és eszközeinek további vizsgálata, valamint gyakorlati ajánlások kidolgozása a személyzet hatékonyságának értékelésére vonatkozó módszertani megközelítés megvalósításához egy IT-vállalat esetében. A kutatás módszertana az eljárási igazságosság elméletén alapul, és ötvözi a kvantitatív és kvalitatív módszereket, beleértve a kérdőíves felmérést, a 360°-os értékelést és a KPI-mutatókat, ami lehetővé tette az összetett nézőpontok figyelembevételét. A kérdőíves kutatás tervezése annak figyelembevételével történt, hogy könnyen lebonyolítható és minimális erőforrásokkal és költségekkel megvalósítható. A bemutatott módszertani megközelítés három szakaszt és azokhoz kapcsolódó eljárásokat tartalmaz. A személyzet értékelésére vonatkozó módszertani megközelítés gyakorlati megvalósítása, amely figyelembe veszi az IT-vállalat dolgozóinak sajátosságait, bemutatja a teljesítményértékelési folyamat standardizálását, hatékony próbálkozást a szubjektivitás és részrehajlás elkerülésére, valamint az átláthatóság és igazságosság biztosítását. Figyelembe vételre került az az állítás, hogy a személyzet értékelése, kompetenciájának növelése és a szervezet hatékonyságának javítása érdekében egyre gyakrabban integrálják a HR-tevékenységeket az üzletpolitikával. A tanulmányban indoklásra kerül, hogy a megbízható és pontos munkavállalói teljesítményértékeléseken alapuló értékelés gyorsabb és hatékonyabb lehet. Így a kutatás hozzájárul a munkavállalók teljesítményének értékelésére szolgáló eszközök és módszerek körének bővítéséhez, figyelembe véve a vállalat tevékenységi területét.

Abstract. Effective human resource management directly affects the productivity, innovation and sustainable development of the company and is its strategic competence and competitive advantage. Employee performance appraisal is an effective tool for personnel management in the company, designed to form the basis for motivating, training and developing personnel. The purpose of the article is to further study the methods and tools for assessing employee performance in the company, as well as to provide practical recommendations for implementing a methodological approach to assessing personnel performance in an IT company. The research methodology is based on the theory of procedural justice and combines quantitative and qualitative methods, including questionnaires, the 360° method, KPI, which ensured that nuanced perspectives were taken into account. The research design for the surveys was used and formed based on the fact that it is easy to conduct and can be created with minimal effort and cost. The presented methodological approach involves three stages and corresponding procedures for each of them. The practical implementation of a methodological approach to personnel assessment, which takes into account the specifics of the activities of IT company employees, demonstrates the existing standardization of the assessment process, an effective attempt to avoid subjectivity and favoritism and ensure transparency and fairness. We have taken into account the thesis that organizations are increasingly combining personnel measures and business policies to assess personnel, increase their competence and efficiency. The article substantiates that assessment, supported by reliable and accurate employee performance ratings, can be more efficient and effective. Thus, the study contributes to expanding the perimeter of tools and methods for assessing employee performance, taking into account the type of company activity.
A személyzeti hatékonyság értékelése: módszertani megközelítés és gyakorlati megvalósítás
Assessment of Personnel Efficiency: Methodological Approach and Practical Implementation
Весь випуск: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/10
Keywords: управління персоналом; оцінка ефективності працівника; методи оцінювання; індивідуальна інтегральна оцінка