A szovjet ideológia terjesztése a Beregszászi járásban az 1945–1953-as időszakban - Bodnár Alexandra; Боднар Олександра (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-"TIMPANI", 2014)
A második világháborút követően Kárpátalja a Szovjetunió kötelékébe került. Az új rendszer nemcsak politikai téren vezetett be új dolgokat, kezdetét vette a társadalmi átrendeződés folyamata a vidéken. Megfogalmazódtak a szovjet típusú állampolgárra vonatkozó kritériumok, elvárások. Az 1940-es évek végétől a szovjet ideológia beültetése az itt élők gondolkodásmódjába mindennapivá vált. A propaganda működött a munkahelyen, a boltban, a szálláson, az utcán, az iskolákban és az óvodákban. A munkaidő alatt, előtt, után, az ünnepeken, a szabadnapokon is folyt a „felvilágosítás”, a párt határozatainak végrehajtására irányuló meggyőzés. A hétköznapok átpolitizálása eddig soha nem tapasztalt módon valósult meg térben és időben.

Резюме. Після Другої світової війни Закарпаття стало складовою частиною Радянського Союзу. Режим, який запровадила радянська влада, охопив не тільки політичну сферу, але і сферу суспільного життя. Ці зміни простежуються у появі колгоспів, але перш за все у вихованні «гідних» громадян Радянського Союзу. У ході дослідження ми переконалися в тому, що радянська ідеологія керувала всіма сферами життя. Введення радянської ідеології стало невід´ємною частиною суспільного життя: на підприємствах, у магазинах, школах і навіть у дитячих садках. Надзвичайного поширення набула пропаганда.

Abstract. The topic of the article is the propagation of the Soviet ideology in the Beregszász distrist between 1945-1953. After the Second World War Transcarpathia became part of the Soviet Union. The new regime not only introduced changes in every sphere of life, but started the realignment of the society. The criterions and expectations of the new Soviet citizens were also formulated. People living in the Beregszász district could not escape from communist propaganda as it was present at every workplace, shop, school and even kindergartens. The persuasion of people was realized in a way that was unprecedented before.
Розповсюдження радянської ідеології в Берегівському районі з 1945 по 1953 рік
The Propagation of the Soviet Ideology in the Beregszász District between 1945-1953
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_Ac_Bereg_2014_1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/160302
Keywords: szovjet ideológia terjesztése; Beregszászi járás; 1945-1953; Kárpátalja