Natura 2000-es jelzőfajok monitorozása a Beregi-sík kárpátaljai részén - Szanyi Szabolcs; Katona Krisztián; Rácz István András (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-V. Pagyak Kiadója, 2014)
Az Európai Unió az élővilág sokféleségének megőrzése érdekében létrehozta az Élőhelyvédelmi irányelvet és annak eszközeként a NATURA 2000 hálózatot. Az uniós csatlakozással Magyarországon is megtörtént a területek kijelölése. Ennek során a Kárpátaljával szomszédos Szatmár-Beregi-síkon is számos területet alakítottak ki. Mivel a védendő állat- és növényfajok elterjedésének folytatása valószínű, esetenként igazolódott a határ túloldalán is, ezért monitorozásuk elengedhetetlen a kárpátaljai területeken is. A közlemény az egyes jelzőfajok bevált monitorozási módszereit írja le.

Abstract. The European Union established the Habitats Directive in order to stop or at least to decelerate the decrease of biological diversity and its tool, the network of NATURA 2000. Hungary as members state already designated the Special Areas of Conservation (SACs). Some of them were outlined on the Szatmár-Bereg lowland, immediately bordering on the Transcarpathian region. Since most of the protected species probably or evidently occur on both sides of the border, their monitoring has a high priority also in the Transcarpathiamn region. The publication deals with the approved monitoring methods of species of Community Interests.
Monitoring of Habitats Directive Annex II species in the Transcarpathian part of Bereg lowland
http://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/limes/LIMES2014.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00000415
Keywords: Natura 2000; monitorozás; Beregi-sík; Kárpátalja