A holland–magyar református kapcsolatok évszázadai - Millisits Máté („RIK-U” Kft., 2018)
A holland–magyar protestáns kapcsolatok egészen a reformáció koráig nyúlnak vissza. A XVI. századtól kezdve folyamatosan tanultak magyar diákok Hollandia híres egyetemein, többek között Utrechtben, Leidenben, Franekerben. A magyar protestánsok nagy hálával emlékeznek meg a holland de Ruyter (1607–1676) admirálisról, aki a protestáns gályarabokat 1676-ban kiszabadította. A holland–magyar kapcsolatok XX. századi története kapcsán fontos szerepe volt Abraham Kuypernek (1837–1920), aki Hollandia miniszterelnöke volt 1901 és 1905 között, majd államminiszter egészen haláláig. Leiden egyetemén végzett teológiai tanulmányokat. Ő a történelmi kálvinizmusnak hívott református teológiai irányzat megalapítójának. Kuyper felfogásában a református egyház megújításában, csakis a kálvini igazságok és bölcsességek mentén szabad haladni. A fiatalok nevelésének ügyét a szívén viselte, ezért 1879-ben mozgalmat indított, amely szorgalmazta, hogy Hollandia területén több református iskolát indítsanak. Abraham Kuyper 1916-ban Magyarországon is járt, ekkor két lánya, Henriette és Johanna egy hadikórházat vezettek.A holland–magyar protestáns kapcsolatok egészen a reformáció koráig nyúlnak vissza. A XVI. századtól kezdve folyamatosan tanultak magyar diákok Hollandia híres egyetemein, többek között Utrechtben, Leidenben, Franekerben. A magyar protestánsok nagy hálával emlékeznek meg a holland de Ruyter (1607–1676) admirálisról, aki a protestáns gályarabokat 1676-ban kiszabadította. A holland–magyar kapcsolatok XX. századi története kapcsán fontos szerepe volt Abraham Kuypernek (1837–1920), aki Hollandia miniszterelnöke volt 1901 és 1905 között, majd államminiszter egészen haláláig. Leiden egyetemén végzett teológiai tanulmányokat. Ő a történelmi kálvinizmusnak hívott református teológiai irányzat megalapítójának. Kuyper felfogásában a református egyház megújításában, csakis a kálvini igazságok és bölcsességek mentén szabad haladni. A fiatalok nevelésének ügyét a szívén viselte, ezért 1879-ben mozgalmat indított, amely szorgalmazta, hogy Hollandia területén több református iskolát indítsanak. Abraham Kuyper 1916-ban Magyarországon is járt, ekkor két lánya, Henriette és Johanna egy hadikórházat vezettek.A holland–magyar protestáns kapcsolatok egészen a reformáció koráig nyúlnak vissza. A XVI. századtól kezdve folyamatosan tanultak magyar diákok Hollandia híres egyetemein, többek között Utrechtben, Leidenben, Franekerben. A magyar protestánsok nagy hálával emlékeznek meg a holland de Ruyter (1607–1676) admirálisról, aki a protestáns gályarabokat 1676-ban kiszabadította. A holland–magyar kapcsolatok XX. századi története kapcsán fontos szerepe volt Abraham Kuypernek (1837–1920), aki Hollandia miniszterelnöke volt 1901 és 1905 között, majd államminiszter egészen haláláig. Leiden egyetemén végzett teológiai tanulmányokat. Ő a történelmi kálvinizmusnak hívott református teológiai irányzat megalapítójának. Kuyper felfogásában a református egyház megújításában, csakis a kálvini igazságok és bölcsességek mentén szabad haladni. A fiatalok nevelésének ügyét a szívén viselte, ezért 1879-ben mozgalmat indított, amely szorgalmazta, hogy Hollandia területén több református iskolát indítsanak. Abraham Kuyper 1916-ban Magyarországon is járt, ekkor két lánya, Henriette és Johanna egy hadikórházat vezettek.
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2018/11/Multicult-Diversity_Book-of-Abstracts_23-10-2018.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00006453
Keywords: református; holland-magyar kapcsolatok; Abraham Kuyper; Sebestyén Jenő