Az európai integráció és a kisebbségek nyelvi jogai - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan; Hladonik Gergely; Гладоник Гергель (Nemzetstratégiai Kutatóintézet, 2024)
A határok megváltoztatása nagy szerepet játszik egy nemzet identitásképzésében, hiszen hatással van az emberek szociális hálójára. Ez a mesterségesen előidézett folyamat hatással van a nyelvhasználatra is. A jelenlegi európai integrációs folyamatok azzal kecsegtetnek, hogy az államhatárok légiessé és szimbolikussá válnak, és a végbemegy a magyar nemzet, nyelv és kultúra virtuális egyesülése. Az 1990-es években az európai integrációs folyamatok és a nemzetközi kisebbségvédelmi dokumentumok megszületése alapján remélhető volt, hogy mindez pozitív hatással lehet a kisebbségek nyelvi jogaira, és a korábbi, a kisebbségi magyar nyelvhasználatot korlátozó nyelvpolitika után egy új korszak köszönthet be. Az európai kisebbségvédelmi rendszer egyik alapvető dokumentuma a Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartája. A Kartát Magyarország és minden szomszédja ratifikálta, s Budapest az összes szomszédos állam hivatalos nyelvét, illetve a szomszédos országok mindegyike a magyar nyelvet a Karta védelme alá vonta. Jelen tanulmány célja, hogy a Szakértői Bizottság hivatalos monitoring jelentései alapján bemutassa: a Magyarországgal szomszédos országok milyen mértékben teljesítették a magyar nyelv vonatkozásában saját vállalásaikat a Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartájának gyakorlati alkalmazása során.

Abstract. The redrawing of borders plays a pivotal role in shaping a nation’s identity, as it influences people’s social networks. This artificial process also has a profound effect on language usage. Current European integration efforts promise to render state borders more permeable and symbolic, while fostering a virtual unification of the Hungarian nation, language, and culture. In the 1990s, the progress of European integration and the development of international minority protection frameworks gave rise to optimism that these changes would positively impact the linguistic rights of minorities, ushering in a new era following the previous policies that restricted the use of the Hungarian language by minority communities. The European Charter for Regional or Minority Languages stands as one of the cornerstone documents within the European system of minority protection. Hungary and all of its neighbouring countries have ratified the Charter. Budapest has extended the Charter’s protection to encompass the official languages of all neighbouring countries, as well as the Hungarian language used in those countries. This study aims to evaluate, based on the official monitoring reports from the Committee of Experts, the extent to which Hungary’s neighbouring countries have honoured their commitments regarding the use of the Hungarian language within the framework of the European Charter for Regional or Minority Languages.
European Integration and the Linguistic Rights of Minorities
https://nski.hu/admin/data/file/20241129/khsz_2024-kulonszam_20eveazeuropaiunioban.pdf
Keywords: kisebbségek nyelvi jogai; európai integráció; nyelvi jogok; Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartája; kisebbségvédelem