Транскордонна економічна безпека: визначення категорії та практичне значення для транскордонного співробітництва - Святослав Жуков (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. На сучасному етапі ключове значення в контексті безпеки країни набуває питання створення ефективної системи транскордонної економічної безпеки. Завдання теми полягають у висвітленні результатів досліджень у сфері прикордонної безпеки, економічної безпеки; визначенні суті та значення категорій «транскордонна безпека» і «транскордонна економічна безпека»; встановлення її значення для транскордонного співробітництва та прикордонних територій України. Все це визначає актуальність теми дослідження. Наукова новизна полягає в обґрунтуванні авторського бачення на суть зазначених вище термінів. Зміст терміну «транскордонна безпека» містить уявлення про єдиний механізм безпеки громадян, суспільств і держав суміжних країн (їх прикордонних територій). Автор цей стан визначає як достатню захищеність зацікавлених (в першу чергу суміжних) держав від негативного впливу факторів, що діють «крізь межу», або що порушують нормальне функціонування системи позитивної транскордонної взаємодії. Це має на увазі узгоджений контроль держав над транскордонними потоками й іншими, діючими загрозливими факторами в межах фактичної зони їх функціонування, а також підтримка системи транскордонних зв'язків, що склалася на прикордонних територіях сусідніх країн [3, с. 54]. Практика транскордонної безпеки вже виникла та розвивається, але поки включена в зміст терміну «прикордонна безпека». Протидія транскордонної злочинності вимагає співпраці суміжних країн на прикордонних територіях. Подолання транскордонної злочинності в рівній мірі забезпечує прикордонну безпеку по обидві сторони межі. Можливі також багатобічні форми співпраці по боротьбі з транскордонною злочинністю. З вступом в дію ЗУ «Про транскордонне співробітництво» основні категорії та складові прикордонної безпеки слід переглянути та пристосувати до умов функціонування транскордонного співробітництва прикордонних територій суміжних держав. Особливо це стосується питань економічної безпеки. Тому є потреба дослідження поняття і суті «транскордонної економічної безпеки». Ґрунтуючись на попередніх дослідженнях у даній галузі слід узагальнити визначення цього елементу безпеки. Транскордонна економічна безпека – це стан достатньої економічної захищеності регіонів (в першу чергу суміжних) держав, які є учасниками транскордонного співробітництва від негативної дії факторів, зокрема тих, що порушують нормальне функціонування транскордонного економічного співробітництва [1, с. 41, 51]. У першу чергу це визначення має на увазі узгоджений контроль сусідніх держав над транскордонними потоками економічних ресурсів та іншими факторами в межах територій їх функціонування з метою не допустити «тінізації» та «криміналізації» суб’єктів бізнесу. Ми акцентуємо увагу саме на сусідніх (суміжних) державах, чи їх територіях або регіонах, адже транскордонним співробітництвом можуть займатися як прикордонні території країн, так і території, які не мають спільний кордон з іншими державами.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: транскордонна економічна безпека; прикордонні території; економічна безпека держави