Papp Antal munkácsi püspök tevékenysége az első világháború idején - Kozub Gergely; Козуб Гергей (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2025)
Dolgozatomban Papp Antal munkácsi görögkatolikus püspök első világháború alatti tevékenységét vizsgálom. Arra keresem a választ, hogyan reagált az egyházi vezetés a háború társadalmi és lelki következményeire, különös tekintettel a hadiárvák, özvegyek, hadirokkantak megsegítésére. A kutatás egyik központi eleme a Gergely-naptár bevezetésének kísérlete és annak visszavonása, amely jól tükrözi az egyházmegye belső folyamatait és a hívekkel való kapcsolatát. A téma feldolgozása hozzájárul Északkelet-Magyarország 20. század eleji egyházi és társadalmi viszonyainak mélyebb megértéséhez. A dolgozat első része a munkácsi görögkatolikus egyházmegye történetét mutatja be, amely elengedhetetlen Papp püspök működésének értelmezéséhez. A második fejezet Papp Antal életútját követi nyomon születésétől püspöki kinevezéséig. A harmadik rész a háborús években kiadott körleveleit elemzi, amelyekből kirajzolódik az egyház szociális felelősségvállalása és lelkipásztori szerepe a válság idején. A negyedik fejezet a naptárreform kérdését tárgyalja részletesen. A kutatás levéltári dokumentumokra, korabeli sajtóforrásokra és szakirodalomra épül. A feltárt anyag nemcsak Papp Antal tevékenységének rekonstrukciójára ad lehetőséget, hanem a korszak görögkatolikus egyházának társadalmi szerepéről is árnyaltabb képet nyújt

Резюме. У своїй магістерській роботі я досліджую діяльність Антала Паппа, єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії, під час Першої світової війни. Основна увага приділяється тому, як церковне керівництво реагувало на соціальні та духовні наслідки війни, зокрема на підтримку військових сиріт, вдів і поранених. Одним із центральних елементів дослідження є спроба впровадження григоріанського календаря та його подальше скасування, що яскраво відображає внутрішні процеси в єпархії та її взаємодію з вірянами. Розробка цієї теми сприяє глибшому розумінню церковних і соціальних обставин Північно-Східної Угорщини на початку ХХ століття. У першому розділі роботи розглядається історія Мукачівської греко-католицької єпархії, яка є необхідною для інтерпретації діяльності єпископа Паппа. Другий розділ присвячено життєвому шляху Антала Паппа – від народження до єпископської номінації. Третій розділ аналізує його пастирські послання, видані в роки війни, які розкривають соціальну відповідальність церкви та її духовну місію в умовах кризи. Четвертий розділ детально розглядає питання календарної реформи. Дослідження базується на архівних документах, матеріалах періодичної преси того часу та науковій літературі. Виявлені джерела дають змогу не лише реконструювати діяльність Антала Паппа, але й поглибити уявлення про соціальну роль грекокатолицької церкви в означений період.
Діяльність Мукачівського єпископа Антала Паппа під час Першої світової війни
Keywords: egyháztörténet; püspök; Papp Antal; körlevelek; церковна історія; єпископ; Антал Папп; єпископські послання