GIS módszerek alkalmazása a 6–9. osztályok földrajz óráinak térképi szemléltetőinek elkészítésében - Petrás Csaba István; Петраш Чобо-Іштван (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2024)
Az oktatás fontos szerepe az emberek szellemi fejlesztése, ehhez elengedhetetlen egy modern, jól összeszedett, átgondolt és feldolgozott tananyag. A diákok figyelmét muszáj felkelteni valamivel és a figyelmet fenn is kell tartani. A pedagógusok számára igen nagy feladat, hogy minden egyes nap lekössék a diákok figyelmét miközben új tananyaggal ismertetik őket, s ezt úgy kell tenni, hogy valami tudásmorzsa meg is maradjon a diákok fejében. A földrajz oktatásban sincs ez másképp, sőt talán itt még nehezebb dolguk van az oktatóknak, mert nem csupán elméleti tananyagot kell átadni, hanem a tanagyag nem más, mint a körülöttünk lévő világ, amelyben élünk, így ebben tájékozódni is meg kell tanítani a diákokat. A földrajz oktatás nem valósulhat meg térképek nélkül. A térképek segíthetnek könnyebben megismerni a körülöttünk lévő világot, ezzel könnyítve a megértést. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a jól megalapozott és megalkotott tanagyagot a lehető legjobb minőségű térképekkel támasszuk alá, mivel egy jól kidolgozott térkép rengeteg hasznos információt tartalmazhat és segítségével tulajdonképpen olvashatunk a sorok között. A földrajzi információs rendszerek (GIS) szerepe egyre nagyobb hangsúlyt kap az oktatásban, különösen a földrajz tanításában. Az általános és középiskolai tantervekben a térképi szemléltetők használata kulcsfontosságú a diákok térbeli gondolkodásának fejlesztésében és a földrajzi ismeretek elsajátításában. A ma használatos tankönyvek térképei elavultak vagy gyengébb minőségűek lehetnek, esetleg a tankönyv fordítása során nem volt kapacitás a térképek lefordítására is, így a diákok számára nem érhető el anyanyelvükön az információ. Munkám eredményével szeretném megkönnyíteni mind a tanárok, mind a diákok számára a középiskolai földrajz oktatást és tanulást.
Використання гіс-методів при виготовленні унаочнень для уроків географії 6-9 класів
Keywords: GIS; földrajz óra; térkép; szemléltető; ГІС; уроки географії; унаочнень