Újszerű kifejezések a kárpátaljai magyar nyelvhasználatban (kérdőíves kutatás) - Lechner Ilona; Ilona Lekhner; Лехнер Ілона (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-Valerij Padjak, 2013)
A nyelv dinamikus voltából adódóan minden korban jelennek meg újszerű lexémák, frazémák a különböző nyelvekben. Nem kerüli el ez a fejlődési tendencia a magyar nyelvet, valamint annak egyik nyelvváltozatát, a Kárpátalján beszélt magyar nyelvet sem. De mit nevezhetünk újszerű kifejezésnek, vagy idegen szóval élve neologizmusnak? Meddig újszerű az újszerű kifejezés? Egyáltalán szükség van-e ezekre a nyelvi jelenségekre, és ha igen, miért? E kezdeti kérdések megválaszolása, valamint a fogalmak definiálása céljából a tanulmány első részében tekintsük át a téma elméleti hátterét a szakirodalomban. A második részben egy a témához kapcsolódó kutatás eredményeit foglaljuk össze. A neologizmusok szemantikai struktúrája és elterjedtségük mértékének feltárása céljából végeztünk nem reprezentatív kérdőíves kutatást kárpátaljai magyar fiatalok körében.
Новітні вирази в угорській мові закарпатців
http://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/ActaAcBereg2013_2.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/157029
Keywords: neologizmus; nyelvi kreativitás; metaforikus nyelvi kifejezés; nyelvhasználat; kontextus