Innovatív digitális módszerek hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatásában - Megyeri Krisztina; Szilágyi Brigitta (ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, 2025)
A nagy lemaradással bíró, sok hiányossággal küzdő diákok felzárkóztatása nehézségekkel teli feladat. Az ismeretek pótlása mellett egyéb képességek, készségek fejlesztésére is gondot kell fordítani. Egy halmozottan hátrányos helyzetű diákok oktatásával és nevelésével foglalkozó magyar iskolában célunk az online tesztelés bevezetése volt a hagyományos oktatás mellett, hogy javítsuk a tanulók matematikai teljesítményét. A projekt az EduBase online oktatási platformot használta, amely paraméterezett feladatok végtelen tárát kínálja, és lehetővé teszi a személyre szabott gyakorlást anélkül, hogy növelné a tanárok terhelését. A diákok jelentős részénél az alapvető online készségek is hiányoztak. A kezdeti feltételezésekkel ellentétben a telefonhasználatuk a közösségi médiára korlátozódott, és az oktató játékok ismeretlenek voltak számukra. 51 tanuló regisztrált (közel az iskola teljes létszáma), közülük 42 fő oldott meg teszteket. A legtöbbet gyakorló 12 diák átlagosan 75 tesztsort végzett el, ami heti 2 tesztnek felelt meg a tanév utolsó 26 hetében. A 9. osztályosok voltak a legaktívabbak (átlagosan 30.3 teszt/fő), míg a 12. osztályosok a legkevesebbet (11 teszt/fő) használták a rendszert. Megállapíthatjuk, hogy az online tesztelés javította a tanulási rutint, különösen a motiváltabb diákoknál. A kezdeti nehézségek ellenére a rendszer csökkentette az egyenlőtlenségeket azáltal, hogy mindenki a saját szintjéről kezdhette a felzárkózást. A játékosítás (gamification) hiánya ellenére a közvetlen visszajelzés és a könnyen mérhető haladás növelte az önállóságot. A projekt igazolta, hogy az online eszközök hatékonyan segíthetik a hátrányos helyzetűek oktatását, de használatuk feltétele a digitális alapkészségek fejlesztése. A rendszeres tesztelés 30%-os növekedést eredményezett a matematikára fordított időben a legaktívabb résztvevőknél, javult a hallgatók órai teljesítménye, mindez jelzi a módszer hosszú távú használhatóságát. A jövőben cél a szorosabb integráció a hagyományos órákkal és a játékos elemek beépítése.
Keywords: hátrányos helyzetű tanulók; felzárkóztatás; innovatív digitális módszerek