A települési hősziget-intenzitás Kárpátalja alföldi részén - Molnár József; Молнар Йосип; Kakas Mónika; Marguca Viola (MTA Földrajztudományi Kutatóintézet, 2006)
A települési hőszigetek kifejlődésének vizsgálata az urbanizáció folyamatának előrehaladásával párhuzamosan vált a meteorológia egyik fontos kutatási területévé. Ma már a hőszigetek nagyvárosi jelentkezésének tanulmányozása mellett a kisebb városok, sőt, falvak belterületén kialakuló hőtöbblet megismerése is előtérbe került. Kárpátalja településszerkezetének a kis városias-falusias jellege, és a kisebb helységek hőtöbbletének kevésbé széleskörű kutatottsága indokolta vizsgálataink témaválasztását. Az Arany János Közalapítvány a Tudományért támogatásával folytatott kutatásaink fő céljait az alábbiakban foglalhatjuk össze: • feltárni a településméret és a hősziget maximális intenzitása közötti összefüggéseket különböző évszakokban és időjárási viszonyok mellett; • kapcsolatot keresni a település típusa, illetve szerkezete és a kialakuló hőtöbblet között Kárpátalján; • a települési hősziget intenzitását a település jellemzői alapján előrejelző empirikus modell kifejlesztése. A települési hőtöbbletek detektálását gépkocsis mobil hőmérséklet méréses módszerrel végezzük 2006 január–júniusa folyamán félhavi rendszerességgel. A mérési útvonalat (Beregszász–Munkács–Csap) úgy terveztük meg, hogy az különböző méretű és típusú településeket érintsen. Útközben a kijelölt bel- és külterületi pontokban az emberi komfortérzés szempontjából kiemelt 1,5 méteres magasságban mérjük a léghőmérsékletet. A méréseket napnyugta után végezzük, mivel a szakirodalom erre a napszakra teszi a hősziget maximális kifejlődését. A kapott adatokból számítjuk az érintet települések hősziget-intenzitását, mint a bel- és külterületi mérőpontok léghőmérsékletének a különbségét. A mérési eredmények statisztikai és kartográfiai feldolgozása feltárja a települési hőszigetek főbb sajátosságait Kárpátalja síkvidékén. A kutatás eredményei összevethetők lesznek más hasonló vizsgálatok (pl. a Debreceni Egyetem munkatársai által a hajdúsági településeken végzett kutatások) eredményeivel. A vizsgálat hasznos információval segítheti a hőigényes, illetve fokozottan fagyérzékeny mezőgazdasági növények termőterületének a kiválasztását a vizsgált területen.
Keywords: hősziget; település; Kárpátalja; alföld