Формування цифрової гігієни серед молоді як складова кібербезпеки - Ірина Шапошникова; Наталя Білоус; Bilous Natalia (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. У сучасному цифровому суспільстві питання кібербезпеки все частіше пов’язують не лише з технічними засобами захисту, а й з поведінкою користувачів у мережі. Молодь проводить значну частину свого життя онлайн, тому саме вона найбільше піддається інформаційним ризикам. Недостатня увага до цифрової гігієни призводить до витоку персональних даних, шахрайства та психологічних маніпуляцій. Мета роботи полягає у визначенні ролі цифрової гігієни як елемента особистої кібербезпеки та пошуку способів її формування серед студентської молоді. Актуальність теми зумовлена зростанням кількості випадків кібербулінгу, фішингу та соціальної інженерії, які ґрунтуються на необережній поведінці користувачів у мережі. Наукова новизна дослідження полягає у розробленні системного підходу до формування цифрової гігієни студентів через освітні курси, інтерактивні тренінги та інформаційні кампанії. Запропоновано розглядати цифрову гігієну як поведінкову компетентність, що напряму впливає на рівень особистої кібербезпеки. У ході дослідження проаналізовано основні принципи цифрової гігієни: безпечне створення паролів, перевірка джерел інформації, обмеження публікацій особистих даних, уважне ставлення до дозволів додатків. Опитування студентів показало, що більшість знає базові правила безпеки, але не завжди дотримується їх на практиці. Це свідчить про потребу в інституційному підході до розвитку цифрової культури у закладах освіти. Таким чином, підвищення рівня цифрової гігієни серед молоді є важливою умовою розвитку загальної культури безпечного користування інтернетом. Формування відповідального ставлення до власної онлайн-поведінки має стати частиною освітнього процесу та щоденної практики.
Teljes kiadvány: https://kme.org.ua/uk/publications/rol-bezpeki-v-transkordonnomu-ta-mizhnarodnomu-spivrobitnictvi/
Keywords: цифрове суспільство; онлайн-поведінка; цифрова гігієна