Digitális módszerek az algebrai kifejezések és egyenletek tanításában - Balogh Enikő; Балог Енікев (Matematika és Informatika Tanszék, 2025)
A mai generációnak a hagyományos oktatás sok esetben unalmas, annyi impulzus éri őket, hogy a hagyományos oktatás és a pedagógus nem tudja felvenni a versenyt. Véleményem szerint a pedagógusnak sem szabad leragadnia a hagyományos tantermi oktatásnál, hanem meg kell találni a diákokkal a közös nevezőt. A 21. században szükség van az oktatás átrendeződésére, hogy a diákok sikeresen sajátítsák el a tananyagot. Mára már a hagyományos tantermi oktatás kevésnek bizonyul, ezért fontos, hogy digitális technológiákat alkalmazzunk az oktatás során. A tanulók információszerzési és -feldolgozási szokásai jelentősen megváltoztak, így az oktatásnak is alkalmazkodnia kell az új generáció tanulási jellemzőihez. A digitális pedagógia nem csupán új eszközök alkalmazását jelenti, hanem új szemléletet is kíván a tanároktól: személyre szabott, rugalmas és motiváló tanulási környezetet kell kialakítaniuk. Dolgozatomban arra keresem a választ, hogy milyen mértékben és milyen módon befolyásolja a digitális eszközökkel támogatott oktatás a tanulók teljesítményét és motivációját az algebrai kifejezések, azon belül a rövidített szorzás képleteinek tanulása során, különös tekintettel a szöveges feladatok értelmezésére.
Цифрові методи в навчанні алгебраїчних виразів та рівнянь
Keywords: matematika; digitális módszerek; algebra; математикa; цифрові методи; алгебра