Rákóczi hadseregének társadalmi helyzete - Homoki Dianna (PoliPrint Kft., 2009)
A tanulmány témája „Rákóczi hadseregének társadalmi helyzete”. A kuruc sereg társadalmi összetételét vizsgálja a szabadságharc ideje alatt. A rendelkezésre álló források alapján elmondható, hogy Rákóczinak sikerült a nemességet is megnyerni a függetlenségi harc ügyének, bár tudta, hogy fennáll egyfajta gyűlölet a nép és a nemesség között. Már kezdetben felismeri, hogy a népi kuruc mozgalom önmagában nem boldogul, szüksége van a nemesség támogatására is. Elmondható, hogy a vitézlő rend és a fejedelem közti kapcsolatot politikai érdekazonosság is erősítette. Ez a kapcsolat a harcok során hol erősödött, hol meggyengült. A nemesség csatlakozásával a vitézlő rend veszített ugyan a jelentőségéből, majd a szabadságharc utolsó éveiben ismét növekedett. Ez azért történt meg, mivel a pénzügyi csőd, a reguláris szervezőmunka hiányosságai, a nemesség elfordulása a függetlenségi politikától és más hasonló negatív tényezők előtérbe emelték annak a rétegnek a szerepét, amely a felemelkedés érdekében továbbra is hajlandó volt harcolni akár fizetség nélkül is.

Резюме. Тема наукової статті «Утворення армії Раковці Ференца ІІ.». Під час визвольної боротьби досліджує утворення куруцької армії. За допомогою використаного матеріалу можна сказати, що Раковцію удалось переконати панство у визвольні боротьби, але він знав, що зависла загроза ненависті між народом та панством. Уже на початку він усвідомлює, що народному куруцькому руху потрібна допомога від панство. Загалом констатується, що з пригодом панства до армії, армія втратила своє значення, але в послідні роки визвольної боротьби значення армії знову виросло. Це трапилось і за того, що винекла із нестачою грошей, панство відвернулося від незалежної політики і від других подібних негатівних фактів, але народ незважаючи ні нащо були згідні продовжувати боротьбу без ніяких коштів.
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta2009_2.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/92483
Keywords: Rákóczi szabadságharc résztvevői; Rákóczi-szabadságharc; Rákóczi hadserege; társadalmi helyzet