Vállalkozó karaktervizsgálat Kárpátalja határmenti térségében - Pataki Gábor; Потокі Габор; Gabor Pataki (ФОП Сабов А. М., 2019)
Kárpátalja vállalkozói szerkezetének vizsgálata több tekintetben kutatásra váró feladat. Kiemelten igaz ez a nyugati határmenti térségre, ahol zömében magyar őstermelő, gazda, kis- és ritkábban középvállalkozások működnek. Az ország statisztikai adatszolgálata és feldolgozása általában véve is hiányos, kimondottan igaz ez a mikro vállalkozói szerkezetre. Ezért fontos, hogy reprezentatív kvantitatív és kvalitatív kérdőíves, s egyéb (fókuszcsoport, mélyinterjú) kutatási módszerekkel kerüljünk közelebb a vállalkozói célcsoporthoz, s ismerjük meg a tevékenységükkel kapcsolatos mélyebb, ok-okozati összefüggéseket. Az elmúlt három évben három kutatás valósult meg a kárpátaljai magyar ajkú vállalkozók körében. Részt vettem 2016-ban a fiatal vállalkozók környezeti elemzésében (szakértői és vállalkozói interjúk leíró elemzése), 2017-ben a térség családi vállalkozási formáit vizsgáltuk reprezentatív kérdőíves kutatás segítségével. 2018-ban pedig a magyarországi támogatásból megvalósuló gazdaságfejlesztési program hatását vizsgálva kérdeztük meg az érintetteket.
Дослідження особливих характеристик підприємців у прикордонній зоні Закарпаття
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00007679
Keywords: határmenti térség; vállalkozók; karaktervizsgálat; Kárpátalja