Спорт-івент туризм як нішевий вид туризму - Колотуха Олександр; Kolotukha Oleksandr; Петренко Денис; Petrenko Denis (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Резюме. Предмет дослідження – спортивно-подієвий туризм як нішевий вид туризму. Мета роботи – дослідити специфіку та теоретико-методологічні засади спортивно-подієвого (спорт-івент) туризму як нішевого виду туризму та важливу складову частину подієвого туризму. Методи. Як методи дослідження використано аналіз та синтез (для аналізу понятійно-термінологічного апарату дослідження), статистичний аналіз, PEST-аналіз (для змістової характеристики спорт-івент туризму як важливого світового явища), експертні оцінки. Результати та їх застосування. Здійснено аналіз понятійно-термінологічного апарату дослідження в ланцюжку: нішевий туризм – подієвий туризм – спорт-івент туризм. Всесвітня туристська організація визначає спорт-івент туризм як пріоритетний напрям розвитку світового туризму, як наслідок – проведено 4 міжнародних туристських форуми з цього нішевого виду туризму. Ринок спорт-івент туризму має найшвидші темпи економічного росту серед інших видів світового туризму. Так, у 2023 р. спорт-івент туризм оцінювався в майже 710 млрд дол., з прогнозованими річними темпами зростання між 2024 і 2034 рр. на рівні 18,2%. Для змістової характеристики спорт-івент туризму як важливого світового соціального явища застосовано метод PEST-аналізу, який охоплює вивчення впливу макросередовища на розвиток цього явища, це маркетинговий інструмент, призначений для виявлення політичних, економічних, соціальних і технологічних аспектів зовнішнього середовища, які впливають на це явище. Висновки. Спорт-івент туризм як нішевий вид туризму за принципом ланцюгової реакції має позитивний політичний, економічний, соціально-культурний, технологічний вплив на туристську дестинацію. Вигоду від спортивних подій отримують не лише організатори подій та туристські компанії, а й місцеві громади та локальні бізнеси через зростання споживання наданих послуг і товарів, розбудову інфраструктури, залучення інвесторів та спонсорів подій. Усе це сприяє формуванню іміджу країни, регіону, формуючи довгострокову позитивну картинку в уяві майбутніх туристів.

Abstract. The subject of the study is sports and event tourism as a niche type of tourism. The purpose of the work is to investigate the specifics and theoretical and methodological foundations of sports and event tourism as a niche type of tourism and an important component of event tourism. Methods. The research methods used were analysis and synthesis (for analysis of the conceptual and terminological apparatus of the study), statistical analysis, PEST analysis (for the content characterization of sports and event tourism as an important global phenomenon), and expert assessments. Results and their application. The authors analyzed the conceptual and terminological apparatus of the study in the chain: niche tourism – event tourism – sports and event tourism. The World Tourism Organization defines sports and event tourism as a priority direction for the development of world tourism, as a result, 4 international tourism forums were held on this niche type of tourism. The sports and event tourism market has the fastest economic growth rates among other types of global tourism. Thus, in 2023 sports event tourism was estimated at almost 710 billion dollars, with a projected annual growth rate between 2024 and 2034 of 18.2%. For the content characterization of sports event tourism as an important global social phenomenon, the PEST analysis method was used, which covers the study of the impact of the macro environment on the development of this phenomenon; it is a marketing tool designed to identify political, economic, social and technological aspects of the external environment that affect this phenomenon. Conclusions. Sports event tourism as a niche type of tourism has a positive political, economic, socio-cultural, technological impact on the tourist destination according to the chain reaction principle. Not only event organizers and tourism companies benefit from sports events, but also local communities and local businesses through increased consumption of services and goods provided, infrastructure development, and attraction of investors and event sponsors. All this contributes to the formation of the image of the country, the region, forming a long-term positive picture in the imagination of future tourists.
Sports-event tourism as a niche type of tourism
Весь випуск: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/issue/view/7
Keywords: нішеві види туризму; подієвий туризм; спорт-івент туризм; спортивний івент; PEST-аналіз