Поняття "оплата праці" та "заробітна плата": обліковий і податковий аспекти в державному й приватному секторах економіки - Лоскоріх Габріелла; Gabriella Loskorikh; Loszkorih Gabriella; Перчі Оксана; Oksana Perchi; Pércsi Oxána (ТОВ «ДКС Центр», 2025)
Резюме. У статті здійснено теоретичний аналіз понять "оплата праці" та "заробітна плата" з урахуванням їх змістового наповнення, функціонального призначення та нормативноправового регулювання. Актуальність теми зумовлена посиленням вимог до прозорості, ефективності й соціальної справедливості у сфері трудових відносин, особливо в умовах економічної нестабільності, зростання фіскального навантаження та активного реформування системи державногоуправління. Особливу увагу в дослідженні зосереджено на вивченні облікових та податковихаспектів організації оплати праці в умовах функціонування державного та приватного секторівекономіки. Бюджетні установи діють в рамках державних програм і підпорядковуються відпо-відним нормам щодо нарахування заробітної плати, її розміру та оподаткування, тоді як при-ватні підприємства мають більшу свободу в цих питаннях, враховуючи ринкові умови і стратегіїрозвитку. Водночас облікові та податкові аспекти, що супроводжують нарахування і виплатузаробітної плати, є однаковими для обох секторів, але їх реалізація може мати суттєвівідмінності. Проведено порівняльну характеристику ключових елементів системи оплати праців обох секторах, розглянуто основні критерії, що впливають на її формування, нарахування таефективність. У процесі написання статті використано такі методи дослідження: аналіз і син-тез — для узагальнення теоретичних підходів до визначення понять "оплата праці" та "заробітна плата"; системний підхід — для розкриття взаємозв'язку між елементами оплати праці врізних секторах економіки; порівняльний аналіз — для зіставлення облікових і податкових ас-пектів у державному та приватному секторах; узагальнення — для формулювання висновків і виявлення перспектив подальших досліджень. Наголошено, що хоча поняття "заробітна пла-та" та "оплата праці" є взаємопов'язаними, вони відображають різні рівні трудових відносин:заробітна плата — це конкретна форма грошової винагороди, тоді як оплата праці охоплюєшироку систему організаційних, правових та економічних механізмів. Обгрунтовано, що гли-боке розуміння цих понять у поєднанні з чітким дотриманням податково-облікових вимог є пе-редумовою ефективного функціонування суб'єктів господарювання, забезпечення соціально-го захисту працівників і сталого фінансово-економічного розвитку держави.

Abstract. The article presents a theoretical analysis of the concepts of "remuneration" and "wages" withconsideration of their semantic content, functional purpose, and legal regulation. The relevance of thetopic is driven by the increasing demand for transparency, efficiency, and social justice in labour relations,particularly in the context of economic instability, rising fiscal pressure, and ongoing public administrationreforms. Special attention is paid to the study of accounting and tax aspects of wage organization in theframework of public and private sector operations. Public institutions operate within the boundaries ofstate programs and are subject to strict regulations regarding payroll calculation, wage levels, andtaxation, whereas private enterprises enjoy greater flexibility, adapting to market conditions anddevelopment strategies. Despite the common legal basis for taxation and accounting, the practicalimplementation of payroll mechanisms in both sectors demonstrates significant differences. The paperprovides a comparative analysis of the key components of remuneration systems in the public and privatesectors, and examines the main factors influencing their formation, calculation, and efficiency. Theresearch employs several methods: analysis and synthesis — to generalize theoretical approaches tothe definitions of "remuneration" and "wages"; a systems approach — to uncover the interrelationsbetween wage elements in different sectors; comparative analysis — to contrast accounting and taxpractices in the public and private sectors; and generalization — to formulate conclusions and identifydirections for further research. It is emphasized that although the terms "wages" and "remuneration"are closely related, they reflect different levels of labour relations: wages are a specific monetary reward,while remuneration encompasses a broader system of organizational, legal, and economic mechanisms.A deep understanding of these concepts, combined with strict compliance with tax and accountingregulations, is considered a prerequisite for the effective functioning of business entities, the protectionof employees' social rights, and the sustainable financial and economic development of the state.
The concepts of "remuneration" and "wages": accounting and tax aspects in the public and private sectors of the economy
Весь випуск: https://www.nayka.com.ua/index.php/investplan/issue/view/232
Keywords: оплата праці; заробітна плата; облік; податки; оподаткування; labour remuneration; wages; accounting; taxes; taxation