A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) herbáriumi adatbázisának elemzése - Bodor Dominik; Бодор Домінік (Biológia és Kémia Tanszék, 2022)
A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola herbáriumi lapjainak gyűjteményét vizsgáltuk, amely mintegy 6000 herbáriumi lapot számlál. A munka a teljes gyűjtemény egy részére, 2000 lap vizsgálatára irányult. A gyűjteményben nem, csak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) herbáriumi lapjai szerepelnek, hanem egy közös csere alapján az Odesszai Nemzeti Egyetem (MSUD) gyűjteményének egy része is. A gyűjteményben szereplő lapok 1914-2021 közé datálhatóak. A vizsgált gyűjteményből 1824 lap Kárpátaljára származik, míg a fennmaradt lapok Ukrajna más megyéiben kerültek begyűjtésre. Kárpátalját tekintve, közigazgatásilag minden járásból származik gyűjtés, amely nagyságrendi sorrendben tekintve a következő arányban oszlik meg: Beregszászi járás (910 lap), Huszti járás (345 lap), Ungvári járás (212 lap), Munkácsi járás (179 lap), Rahói járás (90 lap), Técsői járás (16 lap). A Beregszászi járásból származó gyűjtések jól reprezentálják, hogy az intézmény munkatársai és a kutató intézetek elkötelezetten próbálják feltárni a Beregszászi dombvidék állat és növényvilágát. Ezt bizonyítja az az eredmény is, hogy a gyűjteményben szereplő lapok évtizedenkénti eloszlását tekintve jelentős mértékben növekedett a gyűjtések száma, amely 2013-2021 között elérte a mintegy 1878 lapot. A gyűjteményben szereplő lapok többsége a nyári időszakban lett gyűjtve (1017), illetve a tavaszi vegetáció során (788 lap). A kapott adatok jól bemutatják a növények életciklusát, azok számbelileg növekvő mennyiségét bizonyos időszakokban. Ukrajna Vörös könyvében és az általunk vizsgált lapok faji eloszlása szerint mintegy 43 fajt különítettünk el a Vörös könyvben szereplő négy kategória szerint. A legfrissebb Vörös könyvben szereplő fajok listája és kategorizálásuk 2021. február 15-én lett elfogadva Ukrajna Környezetvédelmi és Természetvédelmi Erőforrásai Minisztériuma által. A vizsgálat során 14 veszélyeztetett fajt, 3 kihalás előtti fajt, 16 be nem sorolt és 10 ritka fajt találtunk. Az adatbázisban összesen 273 lap található meg a Vörös könyvben. A gyűjteményt nem, csak a Vörös könyv kategóriái szerint rendszereztük, hanem a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) osztályozása alapján is. A kutatás során 1190 lap besorolásáról nem kaptunk adatot, 20 adathiányos lapunk volt, 731 lap a nem fenyegetett kategóriába került, míg 36 lap a mérsékelten fenyegetettbe és 3 la a sebezhető kategóriába. A kutatás során bemutatható, hogy természetvédelmi és élőhelyvédelmi szempontból Kárpátalja milyen jelentős szerepet foglal el növényi biodiverzitásával, ezzel jelentősen hozzájárulva vidékünk természeti értékeihez, számos veszélyeztetett, kihalás előtti és ritka fajjal. Az adatbázis feldolgozása során teljes betekintést nyertünk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola herbáriumi gyűjteményének egy részébe. A vizsgálat során elemeztük a herbáriumi lapokat a címkéken található adatok alapján, amelyet követően gyűjtési év és hónap, gyűjtés helye szerint kategorizáltuk. Az adatbázisban szereplő lapokon található fajnevek listáját összehasonlítottuk Ukrajna Vörös könyvében és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által kategorizált és besorolt fajok szerint is.
Аналіз бази даних гербарної колекції Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці II (KMF)
Keywords: Herbárium; IUCN; növénygyűjtések; védett növények; Vörös könyv