ІТ-індустрія України як основа цифрової трансформації та економічного зростання - Ігнатко Марія; Ihnatko M.; Ignatkó M. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2025)
Резюме. У статті досліджено роль ІТ-індустрії як ключового чинника цифрової трансформації та економічного зростання України. Предметом дослідження є економічні взаємозв’язки між розвитком ІТ-сектора, експортом інформаційних послуг, податковими надходженнями та валовим внутрішнім продуктом України. Метою роботи є кількісна та якісна оцінка впливу ІТ-галузі на макроекономічні показники держави, а також визначення її сильних і слабких сторін, можливостей і загроз розвитку. Для досягнення мети застосовано методи кореляційно-регресійного аналізу, статистичного порівняння, SWOT-аналізу, а також прийоми системного та структурно-логічного узагальнення. Емпіричну базу сформовано на основі даних Національного банку України, IT Ukraine Association, міжнародних аналітичних звітів і державної статистики.У результаті проведеного аналізу встановлено наявність позитивного взаємозв’язку між розвитком ІТ-сектора та ВВП України. Проведений SWOT-аналіз дозволив визначити стратегічні переваги галузі (високий рівень кваліфікації кадрів, експортна орієнтація, адаптивність до кризових умов) і ключові обмеження (залежність від зовнішніх ринків, кадровий відтік, нерівномірне податкове навантаження). Ідентифіковано можливості розвитку та загрози, пов’язані з воєнними ризиками, кібератаками й енергетичною нестабільністю.Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання для формування державної політики у сфері цифрової економіки, стимулювання розвитку інноваційної діяльності та удосконалення податкового регулювання ІТ-сектора. Результати дослідження можуть бути застосовані під час розроблення стратегій цифрової трансформації економіки, формування інвестиційних програм та програм відновлення України.У висновках підкреслено, що ІТ-індустрія є фундаментом цифрової економіки та одним із ключових драйверів економічного зростання, який забезпечує валютну стабільність, фіскальну стійкість і міжнародну конкурентоспроможність України.

A cikk az informatikai ipar szerepét vizsgálja Ukrajna digitális átalakulásának és gazdasági növekedésének kulcsfontosságú tényezőjeként. A tanulmány tárgya az IT-szektor fejlődése, az információs szolgáltatások exportja, az adóbevételek és Ukrajna bruttó hazai terméke közötti gazdasági összefüggés. A tanulmány célja az informatikai ipar hatásának mennyiségi és minőségi értékelése az ország makrogazdasági mutatóira, valamint erősségeinek, gyengeségeinek, lehetőségeinek és fenyegetéseinek feltárása. A cél elérése érdekében korrelációs és regressziós elemzési módszereket, statisztikai összehasonlítást, SWOT-elemzést, valamint rendszerszintű és strukturális-logikai általánosítási technikákat alkalmaztak. Az empirikus alapot az Ukrán Nemzeti Bank, az IT Ukraine Association, nemzetközi elemző jelentések és hivatalos statisztikák adataiképezték. Az elemzés pozitív kapcsolatot mutatott ki az IT-szektor fejlődése és Ukrajna GDP-je között. A SWOT-elemzés lehetővé tette az iparág stratégiai előnyeinek (magasan képzett munkaerő, exportorientáció, alkalmazkodóképesség válsághelyzetben) és fő korlátainak (külső piacoktól való függés, agyelszívás, egyenlőtlen adóteher) azonosítását. A tanulmány továbbá feltárta a háborús kockázatokhoz, kibertámadásokhoz és energiainstabilitáshoz kapcsolódó fejlődési lehetőségeket és fenyegetéseket. Az eredményekgyakorlati jelentősége abban rejlik, hogy felhasználhatók az állami digitális gazdaságpolitikák kialakításában, az innováció ösztönzésében és az IT-szektor adószabályozásának javításában. A kutatás eredményei alkalmazhatók a gazdaság digitális átalakulására irányuló stratégiák, beruházási programok és Ukrajna háború utáni helyreállítási kezdeményezéseinek kidolgozásában. A következtetések hangsúlyozzák, hogy az informatikai ipar a digitális gazdaság alapját képezi, és a gazdasági növekedés egyik fő hajtóerejeként szolgál, biztosítva az ország valutastabilitását, fiskális ellenálló képességét és nemzetközi versenyképességét.

Abstract. The article examines the role of the IT industry as a key factor in Ukraine’s digital transformation and economic growth. The subject of the study is the economic interrelation between the development of the IT sector, the export of information services, tax revenues, and the gross domestic product of Ukraine. The purpose of the paper is to provide a quantitative and qualitative assessment of the impact of the IT industry on the country’s macroeconomic indicators, as well as to identify its strengths, weaknesses, opportunities, and threats. To achieve this goal, methods of correlation and regression analysis, statistical comparison, SWOT analysis, and techniques of system and structural-logical generalization were applied. The empirical base was formed on the data of the National Bank of Ukraine, IT Ukraine Association, international analytical reports, and official statistics. The analysis revealed a positive relationship between the development of the IT sector and Ukraine’s GDP. The conducted SWOT analysis made it possible to identify the strategic advantages of the industry (high qualification of personnel, export orientation, adaptability to crisis conditions) and its main constraints (dependence on external markets, brain drain, and uneven tax burden). The study also identified development opportunities and threats related to wartime risks, cyberattacks, and energy instability. The practical significance of the obtained results lies in their applicability for shaping state policy in the field of digital economy, stimulating innovation, and improving the tax regulation of the IT sector. The research findings can be used in the development of strategies for the digital transformation of the economy, investment programs, and Ukraine’s post-war recovery initiatives. The conclusions emphasize that the IT industry serves as a foundation of the digital economy and one of the key drivers of economic growth, ensuring currency stability, fiscal resilience, and international competitiveness of Ukraine.
The IT Industry of Ukraine as a Foundation for Digital Transformation and Economic Growth
Ukrajna IT-ipara, mint a digitális átalakulás és a gazdasági növekedés alapja
Весь випуск: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/11
Keywords: ІТ-індустрія; економічне зростання; валовий внутрішній продукт; цифрова трансформація