A nyelvek egymásra hatása a kommunikatív kompetenciában - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság-Hodinka Antal Intézet, 2010)
A kommunikatív kompetencia az a tudásunk, amely révén képesek vagyunk azoknak az íratlan szabályoknak megfelelően beszélni, nyelvet választani, amelyek a mi közösségünkben elfogadottak, megszokottak. Hiába tudunk ugyanis beszélni egy nyelven (azáltal, hogy ismerjük az adott nyelv alapvető grammatikai szabályait, szókészletének egy részét és hangrendszerét), ha nem tudjuk, hogyan kell beszélgetni (azaz nyelvileg viselkedni) egy konkrét helyzetben, nagyobb hibát véthetünk, mintha rosszul ragoznánk egy szót.
https://mek.oszk.hu/14400/14405/14405.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130282
Keywords: nyelvek egymásra való hatása; kommunikatív kompetencia; kétnyelvű környezet