Реалізація базової кібербезпеки у геномних веб-додатках: шифрування, безпека даних та захист від втручання на прикладі існуючого веб-проєкту - Олександр Дубів (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II, 2024)
Резюме. У сучасному цифровому середовищі безпека даних стає однією з ключових вимог для будьяких веб-додатків, що обробляють особливо чутливу інформацію, зокрема геномні та медичні дані. Незважаючи на значні переваги новітніх технологій у галузі біоінформатики, вони також відкривають нові можливості для потенційних загроз, зокрема втручання в конфіденційність, цілісність, доступність та автентичність даних. Останніми роками сектор охорони здоров’я перетворився на одну з пріоритетних цілей для зловмисників: щорічно з 2020 року викрадається понад 29 мільйонів медичних записів. Особливо під час пандемії значно зросла кількість атак, коли пацієнти масово перейшли до онлайн-платформ [1]. Це сигналізує про нагальну потребу у впровадженні багаторівневих стратегій захисту для забезпечення безпеки таких систем.
Keywords: кібербезпека; веб-додаток