Сталий розвиток активного туризму в межах Свидовецького масиву Українських Карпат - Романів Павло; Romaniv Pavlo (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Резюме. Актуальність дослідження. У сучасних умовах глобальних змін у сфері рекреації та туризму, зумовлених пандемією, еколого-соціальними запитами і переорієнтацією туристичних потоків у бік природи активний туризм посідає дедалі важливіше місце в туристичній галузі. Відмова від масового організованого туризму на користь індивідуальних, малогрупових і самодіяльних форм дозвілля вимагає переосмислення підходів до використання природного потенціалу гірських територій у контексті сталого (стійкого) розвитку, зокрема в Українських Карпатах.Свидовецький масив – один з унікальних природних регіонів (масивів) Карпат, який поєднує високогірні ландшафти, збережені екосистеми, етнокультурне середовище та численні можливості для організації різних видів активного туризму. Разом із тим значна частина його потенціалу залишається невикористаною або використовується хаотично, без належного інфраструктурного забезпечення, просторового планування та урахування екологічного навантаження. Предмет дослідження: процеси, форми, умови та чинники організації активного туризму в межах Свидовецького масиву, а також пов’язані з ними інфраструктурні, соціально-економічні та екологічні аспекти. Мета дослідження: комплексний аналіз стану, проблем і перспектив розвитку різновидів активного туризму в межах Свидовецького масиву з метою формування практичних рекомендацій щодо їх оптимальної організації та інфраструктурного забезпечення. Методи дослідження. У процесі дослідження було використано комплекс взаємодоповнювальних методів: аналіз наукової літератури та нормативних джерел – для теоретичного обґрунтування понять активного туризму; географічний описовий метод – для виявлення природно-рекреаційних ресурсів території; порівняльний аналіз і систематизація – у розробленні пропозицій та класифікацій. Результати та практичне значення дослідження: проведено дослідження проблем організації різновидів активного туризму в межах Свидовецького масиву Українських Карпат, що сприятиме розвитку регіональних туристичних стратегій, збереженню довкілля та формуванню конкурентоспроможного туристичного продукту. Висновки: проаналізовано сучасний стан, особливості та проблеми наявних форм активного туризму в межах масиву, визначено ризики, бар’єри та загрози сталому розвитку активного туризму на досліджуваній території, запропоновано нові перспективні напрями активного туризму відповідно до ресурсного потенціалу регіону, розроблено рекомендації щодо розвитку туристичної інфраструктури та забезпечення безпеки туристів у Свидовецькому масиві Українських Карпат.

Abstract. Relevance of the study. In the current conditions of global changes in the field of recreation and tourism, caused by the pandemic, ecological and social demands and the reorientation of tourist flows towards nature, active tourism is taking an increasingly important place in the tourism industry. The rejection of mass organized tourism in favor of individual, small-group and amateur forms of leisure requires a rethinking of approaches to the use of the natural potential of mountain areas in the context of sustainable development, in particular in the Ukrainian Carpathians. The Svydovetsky massif is one of the unique natural regions (massifs) of the Carpathians, which combines high-mountain landscapes, preserved ecosystems, ethnocultural environment and numerous opportunities for organizing various types of active tourism. At the same time, a significant part of its potential remains unused or is used chaotically, without proper infrastructure, spatial planning and consideration of environmental load.The subject of the study: processes, forms, conditions and factors of organizing active tourism within the Svydovetsky massif, as well as related infrastructural, socio-economic and environmental aspects.The purpose of the study: comprehensive analysis of the state, problems and prospects for the development of types of active tourism within the Svydovetsky massif in order to form practical recommendations for their optimal organization and infrastructure support. The research methods. In the process of the study, a set of complementary methods was used: analysis of scientific literature and regulatory sources – for theoretical substantiation of the concepts of active tourism; geographical descriptive method – for identifying natural and recreational resources of the territory; comparative analysis and systematization – when developing proposals and classifications. Results and practical significance of the study: a study of the problems of organizing types of active tourism within the Svydovetsky massif of the Ukrainian Carpathians was conducted, which will contribute to the development of regional tourism strategies, environmental conservation and the formation of a competitive tourism product.Conclusions: the current state, features and problems of existing forms of active tourism within the massif were analyzed, risks, barriers and threats to the sustainable development of active tourism in the studied area were identified, new promising areas of active tourism were proposed in accordance with the resource potential of the region, recommendations were developed for the development of tourist infrastructure and ensuring the safety of tourists in the Svydovets massif of the Ukrainian Carpathians.
Sustainable development of active tourism in the Svydovetskyi massif of the Ukrainian Carpathians
Весь випуск: https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/issue/view/7
Keywords: активний туризм; гірські території; Свидовецький масив; сталий розвиток