Водозбори різнотипних озер рівненської області: структура, господарське використання, відновлення - Ільїн Леонід; Ilyin Leonid; Ільїна Ольга; Ilyina Olga (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
Резюме. Актуальність дослідження: раціональне використання озер потребує всебічних знань процесів, які відбуваються у водоймах, і фізико-географічних чинників розвитку їхніх екосистем. Водночас вразливість лімнологічних комплексів (лімносистем) і їхніх екологічних середовищ та антропогенне навантаження на озерні басейни визначають важливість розвитку лімнологічних досліджень як необхідного складника географічного вивчення природи України. Критерієм порушення приозерних ландшафтів і значного антропогенного впливу на озеро може слугувати ступінь господарської освоєності водозборів або зміст використання водозборів. Предмет дослідження: водозбори різнотипних озер. Мета дослідження: з’ясувати сучасну структуру водозборів озер Рівненської області як важливих показників освоєності ландшафтів та антропогенного впливу. Методологія дослідження: аналіз ґрунтується на теоретичних і методологічних засадах сучасної загальної й регіональної лімнології; застосовано загальнофілософські методологічні принципи (взаємозв’язку, причинності, розвитку), природничо-географічні методологічні підходи (ландшафтознавчий, геосистемний, екологічний тощо). Результати дослідження: визначена структура угідь озерних водозборів (водна поверхня, ліси, луки, болота, орні землі, забудова) різнотипних озер Рівненської області (фізико-географічний регіон Західного (Волинського) Полісся України); запропоновано заходи відновлення озер. Практичне значення: отримані матеріали потрібні для вирішення економічних завдань щодо обліку, прогнозування станів лімносистем, оцінювання станів озерних екосистем і їх екстраполяції, для з’ясування природного й господарського складників у ході сучасного розвитку лімнологічних процесів, розроблення нормативно-правових положень українського законодавства з урахуванням озерознавчих знань і для вдосконалення системи управління й регулювання. Висновки: результати дослідження засвідчують наявність озер із різним співвідношенням природних та антропогенних ландшафтів водозборів. Показником змін приозерних ландшафтів і посиленого антропогенного впливу на озеро може слугувати ступінь господарської освоєності водозборів або зміст використання водозборів. Перспективи подальших досліджень полягають у розробленні індикаторів антропогенного впливу й техногенних трансформаційних процесів на озера та їх водозбори.

Abstract. Relevance of the study: Rational use of lakes requires comprehensive knowledge of the processes occurring in water bodies and physical and geographical factors of development of their ecosystems. At the same time, the vulnerability of limnological complexes (limnosystems) and their ecological environments and anthropogenic load on lake basins determine the importance of developing limnological studies as a necessary component of the geographical study of the nature of Ukraine. The degree of economic development of the catchment area or the content of the use of catchments can serve as a criterion for violation of lakeside landscapes and significant anthropogenic impact on the lake. The subject of the study is the catchment area of different types of lakes. The purpose of the study: to find out the modern structure of the catchment area of lakes in the Rivne region as important indicators of landscape development and anthropogenic impact. Research methodology: The analysis is based on the theoretical and methodological principles of modern general and regional limnology. General philosophical methodological principles (interrelations, causality, development), natural-geographical methodological approaches (landscape studies, geosystems, ecological, etc.) were used. Research results: The structure of lake catchment areas (water surface, forests, meadows, swamps, arable lands, buildings) of different types of lakes in the Rivne region (physical and geographical region of the Western (Volyn) Polissia of Ukraine) was determined. Proposed lake restoration measures. Practical value: The obtained materials are necessary for solving economic problems of accounting, forecasting the state of limnosystems, assessing the states of lake ecosystems and their extrapolation, for clarifying the natural and economic components in the course of modern development of limnological processes, developing regulatory provisions of the Ukrainian legislation taking into account limnological knowledge and for improving the management and regulation system. Conclusions: The results of the study indicate the presence of lakes with different ratios of natural and anthropogenic landscapes of catchments. The degree of economic development of the catchment area or the content of the use of catchments can serve as an indicator of changes in lakeside landscapes and increased anthropogenic impact on the lake. Prospects for further research consist of developing indicators of anthropogenic impact and technogenic transformation processes on lakes and their catchments.
Catchments of different types of lakes in the rivne region: structure, economic use, restoration
https://journals.kmf.uzhgorod.ua/index.php/geograph/issue/view/6
Keywords: озеро; водойма; водозбір; лімносистема; ландшафт; господарське використання; антропогенний вплив; Волинське Полісся