Kontra Miklós 75 éves – egy életmű mérföldköve - Csubirka Réka; Ryjka Chubirka; Чубірка Рийка (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Egyetem, 2026)
Kontra Miklós neve ma már megkerülhetetlen a magyar nyelvtudomány történetében. A 2025-ben 75. életévét betöltött professzor a magyar szociolingvisztika egyik megteremtőjeként ismert, de munkássága jóval túlnőtt egyetlen tudományterületen. Egyszerre volt a társasnyelvészet elméleti kérdéseinek szenvedélyes kutatója, a nyelvi jogok elszánt védelmezője, az angol nyelv tanításának és tanulásának kritikus elemzője, valamint a magyar nyelv, vagy talán pontosabb így: a magyar nyelv beszélői iránt elkötelezett tudós. Aki ismeri őt, tudja, Kontra Miklóst mindig a „nyelv mögötti ember” érdekelte: az, hogy a nyelvhasználat miként tükrözi a társadalmat, a hatalmat, a diszkriminációt, a közösségi összetartozást vagy éppen az önazonosságot.
Kontra Miklós: Angol és magyar nyelvészeti tanulmányok. Válogatott írások, 1980–2023/ Studies in English and Hungarian Language Matters. Selected Papers, 1980–2023
Teljes kiadvány: https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp/issue/view/11/20
Keywords: szociolingvisztika; Kontra Miklós