A kárpátaljai magyar újságokban megjelent futballcsapatnevek vizsgálata az 1980-2022 közötti időszakban - Kapta Ildikó Evelin; Копто Ілдіко Евелін (Filológia tanszék, 2025)
Nyelvünk, melyet használunk, nem csak kommunikációs eszköznek tekinthetjük. Mindenekelőtt társadalmi, kulturális és történelmi lenyomata is az adott közösségnek. Különös figyelemre fordítva, igaz ez a kisebbségi nyelvhasználatra, amit az idők változásával a nevek, helyszínek, körülmények folyamatos átalakulását érezzük, tapasztaljuk. A politikai tényezők, a határvonalak változása, illetve a nyelvek keveredése is nagyban befolyásolja a Kárpátalján élő emberek életét. Szakdolgozatom célja tehát nem más, mint hogy feltérképezze a kárpátaljai magyar újságokban megjelent futballcsapatnevek folyamatos változását, kiemelt figyelemmel a nyelvi- történelmi-, társadalmi-, politikai változásokra.
Дослідження назв футбольних команд, які публікувалися в угорськомовних газетах Закарпатття в період 1980-2022 рр.
Keywords: Kárpátalja; futballcsapatnevek; szociolingvisztika; magyar újság