A zajszennyezés vizsgálata Beregszász város belterületén - Simon Andrea; Шімон Андреа (Biológia és Kémia Tanszék, 2021)
Napjainkban a nagyobb városok zajszennyezettségével számos kutató többféle megközelítésben is foglalkozik. Ugyanakkor olyan kisebb városok, mint Beregszász zajszennyezettségéről kevés információval rendelkezünk. Munkánkban célul tűztük ki, hogy felmérjük a területen lévő zajszennyezettséget, valamint elkészítsük Beregszász zajtérképét. A zajforrások közül azokkal foglalkoztunk, melyek a legtöbb embert érintik, azaz közúti közlekedéssel. Terepi vizsgálatok révén Flus ET-965 típusú zajszintmérő eszköz segítségével mértük meg a zajszintet a város sűrűn beépített, központ részének több pontján. Az eredmények értékelése során egy 5 fokozatú határértékrendszert alkalmaztunk. Ezen belül további két csoportot különítettünk el: az általános egészségügyi határértéket és a védett (lakó) övezetre elfogadott zajszint határértéket. Az eredmények azt mutatták, hogy a zajszennyezés, mint a környezetterhelés ilyen formája, Beregszászban is jelen van. A havonta megismételt mérések során azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az őszi hónapokban jelentősen nagyobb zajszint volt a város beépített területein. Ennek az lehet az oka, hogy a karanténkorlátozások miatt csökkent a forgalom mértéke, illetve elmaradtak a tömegrendezvények, a különböző fesztiválok. A mérések továbbá azt bizonyították, hogy helytől függően erősen változó a zajterhelés a városban. A zajszint és a közúti forgalom lineáris korrelációs vizsgálata azt bizonyította, hogy a két változó között megbízható kapcsolat áll fenn. Tehát a közúti közlekedés (forgalom) nagymértékben befolyásolja a zajszint mértékét. A zajszint napi váltakozásából (a méréseket óránként ismételve) az derült ki, hogy a legnagyobb zaj a délelőtti órákban, míg a legkisebb a kora reggeli, valamint a késő esti órákban adódott.
Дослідження шумового забруднення центральної частини м. Берегово
Keywords: zajszennyezés; Beregszász; zaj határérték; forgalom; zajszint napi változása