Характеристика лікувально-оздоровчого туризму Полянської ОТГ на прикладі санаторію "Квітка полонини" - Пилип Наталія-Кароліна; Pilip Nataliya Karolina (Földtudományi és Turizmus Tanszék, 2022)
Туризм і в широкому розумінні індустрія гостинності належать до галузей, які визначаються динамічним зростанням. Вагоме місце в туристичному бізнесі належить лікувально-оздоровчому туризму який задовольняє потреби людей у лікуванні, оздоровленні, рекреації. Задовольняють ці потреби санаторно-курортні заклади, які надають споживачам лікувально-оздоровчі (медичні) послуги, організовують проживання та дієтичне харчування. Розвиток лікувально-оздоровчого туризму важливий для суспільства і держави, оскільки сприяє покращенню здоров’я населення, зменшенню суспільних втрат внаслідок втрати працездатності. В даний час у зв’язку із карантинними обмеженнями внаслідок пандемії Covid-19 висуваються більш жорсткі вимоги до організації лікувально-оздоровчого туризму. Тому вважаємо проблему розвитку лікувально-оздоровчого туризму важливою та актуальною. Питання розвитку курортів, організації діяльності санаторно-курортних закладів розглядалися в працях Г.М. Заваріки, М.В. Лободи, М.Й. Рутинського та інших дослідників. Водночас лишаються недослідженими питання організації лікувально- оздоровчого туризмув ринкових умовах та діяльності санаторно-курортних закладів під час пандемії коронавірусу Covid-19. Метою кваліфікаційної роботи є розроблення пропозицій щодо удосконалення організації лікувально-оздоровчого туризму. Реалізація зазначеної мети передбачає вирішення наступних завдань: опрацювання літературних джерел, нормативних актів з питань організації лікувально-оздоровчого туризму, діяльності санаторно-курортних закладів; проаналізувати сучасний стан і тенденції розвитку лікувально-оздоровчого туризму і курортної справи; визначити впливу чинників на розвиток лікувально- оздоровчого туризму; проаналізувати лікувально-оздоровчий потенціал Свалявської групи курортів; проаналізувати організацію надання лікувально-оздоровчих послуг в санаторії «Квітка Полонини»; обґрунтувати пропозицій щодо покращення діяльності санаторію. Під час роботи об’єктом дослідження було вивчення процесу надання лікувально- оздоровчих послуг у санаторії «Квітка Полонини, а предметом дослідження: організація лікувально-оздоровчих послуг в санаторії «Квітка Полонини» ТОВ «Сузір’я». Процес дослідження проводилось шляхом опрацювання нормативних актів, наукових публікацій з питань організації лікувально-оздоровчого туризму і курортної справи, впливу пандемії Covid-19 на діяльність закладів гостинності, даних статистики, експертних оцінок. Теоретичне значення дослідження полягає у визначенні впливу карантинних обмежень, обумовлених пандемією Covid-19 на організацію надання лікувально- оздоровчих послуг в санаторно-курортних закладах. Практичне значення полягає у обґрунтуванні пропозицій щодо покращення діяльності санаторію «Квітка Полонини». Інформаційна база дослідження включає нормативні акти, матеріали з офіційних сайтів Всесвітньої організації охорони здоров’я, Організації економічного співробітництва і розвитку, наукові публікації, статистичні дані.
A gyógyturizmus jellemzése a Polenai kistérségben a "Havasok virága" gyógyüdülő példáján
Keywords: gyógyturizmus; Polena; Havasok virága; gyógyfürdő; лікувально-оздоровчий туризм; Поляна; Квітка полонини; санаторій