A Beregszászi járás kistérségei földrajzi alapadatainak pontosítása geoinformatikai módszerekkel és a téma alkalmazása a középiskolai oktatásban - Csuha Dániel; Чуга Даніел (Földrajz és Turizmus Tanszék, 2024)
A Beregszászi járás (ukránul Берегівський район) Kárpátalja délkeleti részén helyezkedik el. Ez a terület történelmileg jelentős magyar kisebbséggel rendelkezik, ami napjainkban is meghatározó jellemzője a környéknek. Mára jelentős járássá nőtte ki magát a térségben. Ennek okai a lakosság számában (208 420 fő), az infrastruktúra fejlődésében, a tanulmányi lehetőségekben (gimnázium, líceum, szakiskola, felsőoktatás), az évenként megrendezett kulturális programokban, valamint a történelmi nevezetességekben keresendők. Jelen diplomamunka a Beregszászi járásról szól. A munka megírása azért aktuális számunkra, mert a 2020-ban történt ukrajnai közigazgatási reform jelentős mértékben átalakította a térséget. A munka fő céljának tűztük ki, hogy Beregszászi járást és kistérségeinek alapadatait feltérképezzük, pontosítsuk, valamint új információkat gyűjtsünk, majd a GIS módszer segítségével kapott eredményeket összesítsük adatok formájában és részletesen ábrázoljuk térképeken. A munka első részében a közigazgatási reform eredményeit szeretnénk összefoglalni, hogyan hatott Kárpátaljára és a Beregszászi járásra. A második részében kívánjuk ismertetni a Beregszászi járás természeti- és társadalomföldrajzi jellemzőit. A harmadik részében a szakirodalmi áttekintést és a kutatási módszereket szeretnénk bemutatni. A kutatásban az alábbi kérdésekkel foglalkozunk: • A 2020-ban megalakult, új Beregszászi járás; • Térképek pontosítása (úthálózat, településbeépítettség, domborzat, vízhálózat, erdők stb.); • Kartográfiai kutatás: QGIS, OpenStreetMap, Google Maps, SRTM. A negyedik részben a kapott eredményeket kívánjuk bemutatni és összehasonlítani a szakirodalomban és internetes forrásokban található adatokkal. Az ötödik részben a kutatás eredményeinek ismeretében levonjuk a következtetéseket. A munka hatodik része a kutatás eredményeinek alkalmazási lehetőségeit mutatja be a középiskolai földrajzoktatásban. A diplomamunka szakmai értékének növelése érdekében szeretnénk minél több érdekességet, eddig nem közölt adatot közzétenni a Beregszászi járással kapcsolatosan.
Оновлення змісту географічної освіти за рахунок уточнення географічних даних геоінформатичними методами (на прикладі ТГ Берегівського району) та використання теми в шкільній освіті
Keywords: Beregszászi járás; kistérség; GIS; földrajzi alapadatok; középiskolai oktatás; Берегівський район; ГІС; шкільна освіта; географічні дані