Szociolingvisztika a világ körül - Tóth-Orosz Enikő; Товт-Орос Еніке (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
Jules Verne 1873-ban megjelent népszerű regényében Phileas Fogg 80 nap alatt utazta körül a Földet, számtalan kalandot átélve, s közben sokféle nép képviselőivel találkozott. Ma már gyorsabban is megoldható volna egy ilyen utazás, ám aki átrágja magát a The Routledge Handbook of Sociolinguistics Around the World című nemzetközi kézikönyv 700 oldalnyi terjedelmén, anélkül kaphat képet a világ nyelvi sokszínűségéről, hogy felállna kényelmes olvasófoteljét. A vaskos kézikönyv egy nyelvészeti irányzat (vagy ahogyan a szakterület alapító atyjának számító William Labov nevezte: a nyelvészet művelésének egy módja), a szociolingvisztika helyzetét, legfőbb kutatási irányait, módszertani és tematikus sokszínűségét tárja elénk. A szociolingvisztika (amit magyarul szokás társasnyelvészetként is emlegetni) a nyelvészetnek az a területe, amely a nyelvet nem csupán jelek rendszereként vagy grammatikai szabályok szerint szerkesztett mondatok halmazaként szemléli, hanem társadalmi beágyazottságában vizsgálja. A nyelvtudománynak ez az ága a nyelv és társadalom közötti szoros kapcsolatokból kiindulva tár fel társadalmilag is hasznos ismereteket mind az emberi nyelvről, mind az emberi társadalmak és közösségek működéséről.
Martin J. Ball, Rajend Mesthrie, Chiara Meluzzi (eds.): The Routledge Handbook of Sociolinguistics Around the World. Routledge, 2023. 708 p.
https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp
Keywords: Szociolingvisztika; Martin J. Ball; Rajend Mesthrie; Chiara Meluzzi; The Routledge Handbook of Sociolinguistics Around the World