Функціонування банківської системи України в умовах воєнного стану: фінансовий та податковий аспекти - Сочка Катерина; Szocska Katalin; Sochka Kateryna; Лоскоріх Габріелла; Loszkorih Gabriella; Gabriella Loskorikh; Макарович Вікторія; Makarovics Viktória; Vyktorya Makarovych (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. У статті досліджено динаміку окремих фінансових показників діяльності банківської системи України (доходи, витрати, чистий прибуток (збиток)) після початку повномасштабних військових дій. Узагальнено основні адміністративні та індикативні інструменти грошово-кредитної політики Національного банку України, які дозволили забезпечити відносну стійкість функціонування банківської сфери у цей період. Вивчено динаміку складу та структури доходів вітчизняного банківського сектору (процентні, комісійні та інші), проаналізовано чинники їх зростання, зокрема, за рахунок кредитування бізнесу, відновлення комісійних доходів, інвестицій у депозитні сертифікати НБУ та інші високодохідні цінні папери, зменшення відрахувань у резерви. Досліджено складові видатків банківських установ (процентні, комісійні, загальні адміністративні, відрахування в резерви, податок на прибуток, інші), проаналізовано окремі чинники впливу на зміну їх структури протягом періоду аналізу. Вивчено динаміку доходів державного бюджету України за період дослідження та проаналізовано місце банківського сектору України у формуванні його доходів, як шляхом перерахування частини доходу до бюджету (для НБУ), так і оподаткування прибутку (для фінансових корпорацій). З огляду на стабільну прибутковість банківського сектору країни впродовж періоду аналізу, обґрунтовано вимушену доцільність збільшення ставки податку на прибуток банківських установ для зменшення дефіциту державного бюджету України у поточному періоді. Акцентовано увагу на необхідності подальшого підвищення ефективності показників діяльності банківського сектору України як за рахунок оптимізації видатків, в т.ч. через активне запровадження он-лайн послуг, так і розширенням пропозиції банківських послуг, роботу з непрацюючими кредитами.

A cikk megvizsgálja az ukrán bankrendszer egyes pénzügyi mutatóinak (bevételek, kiadások, nettó nyereség (veszteség)) dinamikáját a teljes körű katonai műveletek megkezdése után. Összefoglaljuk az Ukrán Nemzeti Bank monetáris politikájának alapvető adminisztratív és indikatív eszközeit, amelyek lehetővé tették ebben az időszakban a működő bankszektor viszonylagos stabilitását. A cikk tanulmányozza a hazai bankszektor bevételeinek (kamatok, jutalékok és egyebek) összetételének és szerkezetének dinamikáját, valamint elemzi növekedésük tényezőit, különösen az üzleti hitelezés, a jutalékbevétel helyreállítása, az NBU letéti jegyekbe és más magas hozamú értékpapírokba történő befektetések, a tartalékokból történő levonások csökkentése miatt. A cikk a bankintézetek komponensköltségeit (kamatok, jutalékok, általános adminisztratív tartaléklevonások, jövedelemadó, egyéb) vizsgálja, továbbá elemzi a szerkezetük változását befolyásoló egyedi tényezőket az elemzési időszakban. Tanulmányozásra kerül Ukrajna állami költségvetésének bevételeinek dinamikája a kutatási időszakban. A cikk elemzi az ukrán bankszektor helyét a bevételképzésben mind a bevételek egy részének a költségvetésbe történő átcsoportosításával (az NBU esetében), mind a nyereség megadóztatásával (pénzügyi társaságok esetében). Tekintettel az ország bankszektorának stabil jövedelmezőségére az elemzési időszakban, megalapozott a bankintézetek nyereségére kivetett adókulcs emelésének kényszerű célszerűsége Ukrajna állami költségvetésének jelenlegi hiányának csökkentése érdekében. A tanulmány arra irányította a figyelmet, hogy tovább kell növelni az ukrán bankszektor mutatóinak hatékonyságát mind a kiadások optimalizálása révén, pl. az online szolgáltatások aktív bevezetésével, mind pedig a banki szolgáltatások kínálatának bővítésével, valamint a nemteljesítő hitelekkel való munkával.

Abstract. The article examines the dynamics of certain financial indicators of the banking system of Ukraine (income, expenses, net profit (loss)) after the start of full-scale military invasion. The basic administrative and indicative instruments of the monetary policy of the National Bank of Ukraine, that allowed to ensure during this period the relative stability of the banking sector operating, are summarized. The dynamics of the composition and structure of income of the domestic banking sector (interest, commission, and others) were studied, the factors of their growth were analyzed, in particular, business lending, restoration of commission income, investments in NBU deposit certificates and other high-yield securities, reduction of deductions to reserves.The components of bank expenses (interest, commissions, general administrative, deductions to reserves, income tax, others) were studied, as well as certain factors influencing changes in their structure during the analysis period. The dynamics of revenues of the state budget of Ukraine during the research period were studied. The place of the ukrainian banking sector in the formation of state budget revenues was analyzed, both by transferring to the budget of the part of the income of the National Bank of Ukraine and taxation of financial corporations’ profit.Basing on the stable profitability of the country's banking sector during the analysis period, the forced expediency of increasing the income tax rate for banking institutions to reduce the deficit of the state budget of Ukraine in the current period is considered. Attention was focused on the necessity for the further increase of the efficiency of the Ukrainian banking sector both through the optimization of expenses, including the active introduction of online services, as well as the expansion of the offer of banking services, work with non-performing loans.
Ukrajna bankrendszerének működése hadiállapotban: pénzügyi és adózási szempontok
Functioning of the Banking System of Ukraine Under the Marital Law: Financial and Tax Aspects
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/7
Keywords: банківська система; Національний банк України; грошово-кредитна політика; доходи та видатки банків; податок на прибуток; доходи державного бюджету України