Подолання інформаційної асиметрії в управлінні персональними фінансами: технології фінансово-інвестиційного консалтингу - Тяжкороб Ірина; Tyázskorob I.; Tyazhkorob І. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Акцентовано, що в умовах асиметричності інформації послуги фінансових консультантів стають зручним, об’єктивним інструментом для вирішення численних фінансових завдань. Визначено, що фінансово-інвестиційний консалтинг є інноваційною соціальною технологією, яка являє собою систему практичних знань у галузі фінансів та інвестицій, а також способів вирішення завдань з управління фінансовою поведінкою людей для досягненнями окреслених фінансових цілей. Запропоновано послідовність вибору фінансового консультанта, яка складається з восьми етапів: визначення власних фінансових цілей та потреб; вибір типу фінансового консультанта; перевірка рівня кваліфікації фінансового консультанта; вивчення досвіду та репутації фінансового консультанта; ознайомлення зі структурою оплати послуг фінансового консультанта; налагодження відкритих та довірчих відносин з фінансовим консультантом; укладання контракту з фінансовим консультантом та оцінювання результативності намічених фінансових цілей. Зазначено, що розвиток вітчизняного інституту незалежних фінансових консультантів потребує державної підтримки, яка полягатиме у впорядкуванні на законодавчому рівні термінології консалтингу, як виду професійної діяльності; стимулюванні впровадження в закладах вищої освіти освітніх програм підготовки персональних фінансових консультантів, а також у введенні обов’язкової сертифікації діяльності фінансових консультантів для підвищення рівня кваліфікації консультантів та забезпечення високої якості послуг консалтингу. Зроблено висновок, що активне користування послугами фінансових консультантів забезпечить подвійний ефект: з одного боку, фінансовий консалтинг сприятиме ефективному використанню персональних фінансів, формуванню та раціональному використанню заощаджень населення, зростанню їх добробуту; з іншого боку, з’являється можливість створення додаткових грошових потоків за рахунок залучення грошових активів населення, трансформація їх в інвестиційні ресурси для розвитку економіки країни, що також позитивно відобразиться на фінансовому благополуччі громадян.

Hangsúlyozzuk, hogy információs aszimmetria körülményei között a pénzügyi tanácsadói szolgáltatások kényelmes, objektív eszközzé válnak számos pénzügyi feladat megoldásában. Megállapítást nyert, hogy a pénzügyi és befektetési tanácsadás egy innovatív társadalmi technológia, amely gyakorlati ismeretek rendszere a pénzügyek és a befektetések területén, valamint az emberek pénzügyi magatartásával kapcsolatos problémák megoldási módjai meghatározott pénzügyi célok elérése érdekében. Javasoljuk a pénzügyi tanácsadó kiválasztásának sorrendjét, amely nyolc szakaszból áll: saját pénzügyi célok és szükségletek meghatározása; a pénzügyi tanácsadó típusának kiválasztása; a pénzügyi tanácsadó képesítési szintjének ellenőrzése; pénzügyi tanácsadó tapasztalatának és hírnevének tanulmányozása; a pénzügyi tanácsadó szolgáltatásaiért fizetendő fizetés szerkezetének megismerése; nyílt és bizalmi kapcsolat kialakítása pénzügyi tanácsadóval; pénzügyi tanácsadóval szerződéskötés és a kitűzött pénzügyi célok eredményességének értékelése. Megjegyzendő, hogy a független pénzügyi tanácsadók hazai intézetének fejlesztése állami támogatást igényel, amely a tanácsadás, mint szakmai tevékenységi forma terminológiájának jogalkotási szintű racionalizálását jelenti; a felsőoktatási intézményekben a személyes pénzügyi tanácsadó képzésére irányuló oktatási programok megvalósításának ösztönzése, valamint a pénzügyi tanácsadói tevékenység kötelező minősítésének bevezetése a tanácsadók képzettségi szintjének javítása és a tanácsadói szolgáltatások magas színvonalának biztosítása érdekében. Megállapítást nyert, hogy a pénzügyi tanácsadói szolgáltatások aktív igénybevétele kettős hatást fejt ki: egyrészt a pénzügyi tanácsadás hozzájárul a személyes pénzügyek hatékony felhasználásához, a lakosság megtakarításainak kialakításához és ésszerű felhasználásához, valamint a pénzügyi tanácsadás növekedéséhez. jólétük; másrészt a lakosság monetáris eszközeinek vonzása, az ország gazdaságának fejlesztését szolgáló befektetési forrásokká alakítása révén további pénzáramlások teremtésére nyílik lehetőség, ami a pénzügyi jólétet is kedvezően befolyásolja. polgárok lévén.

Abstract. It is emphasized that in conditions of information asymmetry, the services of financial consultants become a convenient, objective tool for solving numerous financial tasks. It was determined that financial and investment consulting is an innovative social technology, which is a system of practical knowledge in the field of finance and investments, as well as ways to solve problems of managing people's financial behavior to achieve defined financial goals. The sequence of choosing a financial consultant is proposed, which consists of eight stages: determining one's own financial goals and needs; choosing the type of financial consultant; verification of the financial consultant's qualification level; studying the experience and reputation of a financial consultant; familiarization with the structure of payment for the services of a financial consultant; establishing an open and trusting relationship with a financial consultant; concluding a contract with a financial consultant and evaluating the effectiveness of intended financial goals. It is noted that the development of the domestic institute of independent financial consultants requires state support, which will consist in streamlining the terminology of consulting as a type of professional activity at the legislative level; stimulating the implementation in institutions of higher education of educational programs for the training of personal financial consultants, as well as the introduction of mandatory certification of the activities of financial consultants to improve the level of qualifications of consultants and ensure the high quality of consulting services. It was concluded that the active use of the services of financial consultants will provide a double effect: on the one hand, financial consulting will contribute to the effective use of personal finances, the formation and rational use of the population's savings, and the growth of their well-being; on the other hand, there is an opportunity to create additional cash flows due to the attraction of monetary assets of the population, their transformation into investment resources for the development of the country's economy, which will also have a positive effect on the financial well-being of citizens.
Az információs aszimmetria leküzdése a személyes pénzügyek kezelésében: pénzügyi és befektetési tanácsadási technológiák
Overcoming Information Asymmetry in Personal Finance Management: Financial and Investment Consulting Technologies
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: інформаційна асиметрія; персональні фінанси; фінансові знання; фінансовий консультант; фінансово-інвестиційний консалтинг