Оцінка фінансового стану лікувального закладу охорони здоров’я - Грибовська Юлія; Hribovszka Ju.; Hrybovska Yu.; Шилко Ангеліна; Silkó A.; Shylko A. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Стаття присвячена діагностиці фінансового стану лікувального закладу охорони здоров’я. Метою статті є представлення результатів аналізу фінансового стану комунального підприємства «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня імені І. І. Мечникова» Дніпропетровської обласної ради за 2020 – 2022 рр. Авторами використано основні традиційні методичні прийоми фінансового аналізу: прийом порівняння, за допомогою якого проводився аналіз даних звітного року з базовим та попереднім роками; метод групування інформації – поділ сукупності досліджуваних фінансових показників на однорідні групи за єдиною ознакою для визначення структури та питомої ваги, установлення взаємозв’язку досліджуваних фінансових показників; табличний метод – відображення фінансових аналітичних даних у формі таблиць. Досліджено сучасні підходи до трактування сутності фінансового стану підприємства та сформовано узагальнене визначення даного поняття. Здійснено комплексний аналіз фінансового стану клінічної лікарні імені І. І. Мечникова та досліджено: динаміку і структуру майна, джерела формування капіталу, дебіторську заборгованість, зобов’язання і забезпечення, наведено показники оцінки ліквідності й платоспроможності, проведено аналіз фінансових результатів діяльності та елементів операційних витрат лікарні на основі зібраної інформації під час проходження виробничої практики у лікувальному закладі. Вихідними даними слугували баланси, звіти про фінансові результати та примітки до річної фінансової звітності комунального підприємства «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня імені І. І. Мечникова». На основі проведеного аналізу розроблено рекомендації, направлені на покращення фінансовогосподарського стану лікарні та розширення її грошових надходжень. Доцільно збільшити обсяг запасів лікарні, питома вага яких в оборотних активах зменшилася на кінець 2022 р., порівняно з 2020 р. Рекомендованим є розширення надання платних медичних послуг населенню, що забезпечить надходження додаткових грошових коштів на рахунки лікарні. Оскільки протягом 2021 – 2022 рр. відсутнє придбання основних засобів за власні кошти, доцільно в найближчі роки забезпечити їх надходження, враховуючи, що медичне обладнання та інструменти постійно оновлюються й удосконалюються, а наявні – застарівають та зношуються. Позитивним є нарощування капітального будівництва за рахунок розширення, переобладнання і капітального ремонту лікувальних приміщень. Впровадження наданих рекомендацій в практичну діяльність лікарні сприятиме покращенню показників її фінансово-господарського стану.

A cikk az egészségügyi intézmény pénzügyi helyzetének felmérésére szolgál. A cikk célja, hogy bemutassa a Dnyipropetrovszki Területi Tanács Mecsnikov I. I. Dnyipropetrovszki Megyei Klinikai Kórház c. kommunális vállalkozás pénzügyi helyzetének elemzésének eredményeit a 2020-2022 közötti időszakra. A szerzők a pénzügyi elemzés főbb hagyományos módszertani technikáit alkalmazták: az összehasonlító módszert, amellyel a beszámolási év adatait elemezték a bázis- és az előző évekkel; az információcsoportosítás módszere – a vizsgált pénzügyi mutatók halmazának homogén csoportokba osztása egy jellemző alapján a szerkezet és a fajsúly meghatározásához, a vizsgált pénzügyi mutatók közötti kapcsolat megállapítása érdekében; táblázatos módszer - pénzügyi elemzési adatok bemutatása táblázatok formájában. Tanulmányozták a vállalkozás pénzügyi helyzete lényegének értelmezésének modern megközelítéseit, és kidolgozták e fogalom általános definícióját. Elkészült a Mecsnikov I. I. Klinikai Kórház pénzügyi helyzetének átfogó elemzése és a következők elemzése: a vagyon dinamikája és szerkezete, a tőkefelhalmozás forrásai, a követelések, a kötelezettségek és a biztosítékok, a likviditási és fizetőképességi értékelés mutatói, többek között a kórház működésének pénzügyi eredményeinek és a működési költségek elemeinek elemzése az egészségügyi intézményben végzett ipari gyakorlat során gyűjtött információk alapján. A forrásadatok a Mecsnikov I. I. Dnyipropetrovszki Megyei Klinikai Kórház c. kommunális vállalkozás mérlegei, a pénzügyi eredményekről szóló jelentések és az éves pénzügyi kimutatásokhoz fűzött megjegyzések voltak. Az elemzés alapján javaslatokat dolgoztak ki a kórház pénzügyi-gazdasági állapotának javítására, valamint bevételeinek növelésére. Célszerű növelni a kórház állományának volumenét, melynek forgóeszközökben fajlagos súlya 2022 végére csökkent 2020-hoz képest. Javasolt a lakossági fizetős egészségügyi szolgáltatások bővítése, amely biztosítja további pénzeszközök beérkezését a kórház számláira. Mivel a 2021-2022-es időszakban nincs önerőből tárgyi eszköz vásárlás, célszerű ezek beérkezéséről a következő években gondoskodni, tekintettel arra, hogy az orvosi eszközök és műszerek folyamatosan frissülnek, fejlesztenek, a meglévők pedig elavulnak, elhasználódnak. Pozitívum, hogy az egészségügyi létesítmények bővítése, átalakítása, tőkejavítása miatt megnövekedett a tőkeépítés. Az ajánlások megvalósítása a kórház gyakorlati munkájában hozzájárul a pénzügyi-gazdasági állapot mutatóinak javításához.

Abstract. The article is dedicated to diagnosing the financial position of a healthcare institution. A purpose of the article is to present outcomes of the 2020-2022 financial position analysis for the I. I. Mechnykov Dnipro Regional Clinical Hospital Municipal Enterprise of the Dnipropetrovsk Regional Council. The authors have applied the main methodical approaches of the financial analysis: the comparison used to compare current year data with those of basic and previous years; the information grouping method - dividing a set of examined financial indices into homogenous groups by a single feature for determining the structure and a share, as well as establishing an interrelation between the examined financial indices; the table method - expressing financial analytical data in the table format. The authors have researched contemporary approaches to defining the enterprise financial position essence and have formulated a general definition for this notion. The authors have done the complex analysis of the financial position for the I. I. Mechnykov Clinical Hospital, have researched the dynamics and structure of property, equity sources, receivables, payables, and provisions, have disclosed liquidity and solvency ratios, have analysed profits and losses alongside elements of the hospital’s operating expenses on the basis of collected information in the process of undergoing a practical training at the medical institution. Initial data have encompassed balance sheets, profit and loss statements, and annual financial report appendices of the I. I. Mechnykov Dnipro Regional Clinical Hospital Municipal Enterprise. Drawing on the above-mentioned analysis, the authors have developed recommendations aimed at enhancing the financial and economic position of the hospital and extending its monetary incomes. It is expedient to increase the amount of inventories since their share in current assets decreased as of the end of 2022 compared to 2020. The authors recommend extending a list of paid services delivered to the population. This step will ensure transferring additional monetary funds to the hospital’s bank accounts. Within 2021-2022, the hospital hasn't been purchasing fixed assets at the expense of its own funds. Hence, it is expedient to ensure their transfer in the coming years, taking into consideration that medical equipment and tools are permanently renovated and improved, and the possessed ones get depreciated and amortized. A positive tendency is the build-up of the capital construction at the expense of extension, alteration, and major repairs of the health care facilities. Implementing the suggested recommendations into the practical activity of the hospital will foster the improvement of its financial and economic position.
Az egészségügyi intézmény pénzügyi helyzetének felmérése
Evaluation of the Financial Condition of a Healthcare Institution
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: лікувальний заклад охорони здоров’я; фінансовий аналіз; фінансова звітність; фінансовий стан