New Technological Trends of Using SHS - Zhiguts Yurij; Kudlotyák Csaba; Zsiguc György; Жигуц Юрій; Кудлотяк Чобо (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola-„RIK-U” Kft., 2020)
A szerszámok általában úgy készülnek, hogy a vágó rész csatlakozik az acél alapra (forrasztással, hegesztéssel, ragasztással és más módszerekkel). Új eszközöket fejlesztettek ki, amelyekben az önterjesztő magas hőmérsékletű szintézist (ÖMS) nemcsak szintéziséhez, hanem az eszköz acéltartójához történő hegesztéshez is használják. A magas hőképességet úgy állítják elő, hogy az aluminotermiát (a termit folyamatot) a karbidötvözetek ÖMSjével kombinálják, beleértve a „karbidosztált” vegyületet. Az utóbbi egyfajta keményfémötvözet, amelyben a kobaltot acélszerkezet váltja fel.

Abstract. Tools are usually obtained by joining the cutting part to a steel harder (by brazing, welding, gluing and by other methods). New ways of fabricating tools have been devised in which self-propagating high-temperature synthesis (SHS) heat is used not only to the cutting alloy, but also to simultaneously weld it to steel holder of the tool. High heat ability is obtained by combining aluminothermy (the thermite process) with the SHS of carbide alloys, including “carbonsteel”. The latter is a form of carbide alloys in which cobalt is replaced by tool steel.

Резюме. Інструменти, як правило, отримуються шляхом приєднання ріжучої частини до сталевої основи (пайкою, зварюванням, склеюванням та іншими способами). Розроблено нові способи виготовлення інструментів, у яких тепло саморозповсюджувального високотемпературного синтезу (СВС) використовується не тільки для синтезу різального сплаву, а й одночасно для його приварювання на сталеву державку інструменту. Висока теплова здатність отримана шляхом комбінування алюмотермії (термітного процесу) з СВС при створенні карбідних сплавів, у тому числі "карбідосталі". Остання – це вид карбідних сплавів, у яких кобальт заміщений інструментальною сталлю.
Нові технологічні тенденції використання SHS
Új technológiai trendek az SHS használatában
https://kmf.uz.ua/wp-content/uploads/2021/10/limes-2020-issue-vii_volume-1.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00008905
Keywords: SHS; Technological Trends