Реалізація філологічних наукових досліджень у навчанні української мови - Товт Анна-Крістіна; Tóth Anna-Krisztina; Anna-Kristina Tovt (Кафедра філології, 2025)
Резюме. У сучасних умовах розвитку української освіти особливої ваги набуває питання інтеграції наукових досягнень у практику навчання, зокрема в галузі мовної освіти. Результати філологічних досліджень становлять теоретичне підґрунтя для вдосконалення змісту, методів і засобів навчання української мови, однак існує проблема неповної відповідності між інтенсивним розвитком мовознавчої науки та рівнем її відображення в шкільній практиці. Це створює потребу в систематизації та осмисленні шляхів трансформації наукових знань у навчальний зміст. З іншого боку, сучасна освітня парадигма характеризується переходом від накопичення знань до формування ключових компетентностей, що актуалізує проблему пошуку ефективних методів і прийомів, які забезпечують не лише засвоєння мовознавчих знань, а й формування здатності використовувати їх у різних сферах життя. Філологічні дослідження пропонують нові перспективи для компетентнісно орієнтованого навчання мови, проте їхній дидактичний потенціал потребує ґрунтовного вивчення.
A filológiai tudományos kutatások megvalósítása az ukrán nyelv oktatásban
Keywords: філологічні дослідження; реалізація філологічних досліджень; лінгводидактичний потенціал