Mohácstól a 19. századig - Csatáry György; Чотарі Юрій; Yurii Chotari (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Beregszász a 16. század folyamán alapvetően királyi birtok volt. Beregszász kiváltságaihoz tartozott a szabad plébánosválasztás, a vásártartás és a jobbágymenekültek fölötti szabad rendelkezési jog. Az utóbbinak nagy jelentősége volt a felkelések és a kuruc mozgalmak idején, a város védelmezte a szökevényeket, ami sokszor pereskedéssel járt. A 16. század közepén a privilégiumok ellenére háttérbe szorult a település városi rangja. A település földesurak birtokává vált.
https://opac3.brff.monguz.hu/hu/record/-/record/bibBRF00014266
Keywords: Beregszász; újkor; egyház; oktatás; Rákóczi-szabadságharc