Кібербезпека для молодших школярів: виклики та можливості - Романюк Світлана (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II., 2024)
Резюме. В умовах швидкого розвитку інформаційних технологій, коли Інтернет входить в усі сфери суспільного життя, знання про кебербезпеку стають надзвичайно важливими, особливо для молодших школярів. Адже з раннього віку діти починають користуватися різними гаджетами, соціальними мережами, ігровими платформами, що створюють для них безліч можливостей у навчанні і спілкуванні. Однак дані технології приховують низку загроз, таких як кібербулінг, фішинг, шахрайство, небезпечні сайти, тому вкрай необхідним на сучасному етапі формувати обізнаність молодших школярів у роботі з цифровими технологіями, розвивати навички їх інформаційної грамотності. На важливості окресленої проблеми вказують Закон України «Про освіту» (2017), «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» (2017), Концепція «Нова українська школа» (2016), Концепція впровадження медіаосвіти в Україні (2016), в яких акцентується увага на інформаційно-цифровій компетентності, а, отже, необхідності формування цифрової грамотності та захисту учасників освітнього процесу у контексті використання інформаційних технологій.
Keywords: молодші школярі; кібербезпека; виклики