Динаміка ІТ-галузі в умовах економічної нестабільності України: аналіз та моделювання - Марія Квасній; Kvásznij M.; Kvasnii M. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Резюме. Ефективна стратегії розвитку економіки України в умовах сьогодення неможлива без врахування динаміки галузі інформаційних технологій. Тому у роботі запропоновано актуальне наукове завдання створення концепції аналізу динаміки ІТ-галузі України в умовах економічної нестабільності та побудови економетричних моделей її оцінки із врахуванням внутрішніх та зовнішніх причин її змін. Методику дослідження побудовано на засадах інтегрування системного підходу та авторегресійного моделювання динаміки. Згідно системного підходу проведено аналіз впливу попереднього стану ІТ-галузі України та економіки вцілому на її динаміку. Для оцінювання динаміки за період з 2017 до 2023 року досліджено два статистичних масиви даних: обсягу реалізованих ІТ-продуктів та послуг (інформація та телекомунікація) та валового внутрішнього продукту (ВВП) України. У результаті кореляційно-регресійного та дисперсійного аналізів встановлено залежності обсягу реалізованих ІТ-продуктів та послуг України від обсягу попереднього періоду, впливу ВВП на обсяг реалізованих ІТ-продуктів та послуг України, встановлено щільний лінійний зв'язок впливу ВВП та обсягу реалізованих ІТ-продуктів та послуг України попереднього періоду на поточне значення показника. На основі розрахунків, проведених засобом програмного додатку MS Excel ”Аналіз даних”, побудовано відповідні економетричні моделі динаміки. Статистичну значимість параметрів моделей перевірено згідно критерію Стьюдента. Якість та адекватність моделей підтверджено критерієм Фішера. Моделювання динаміки ІТ-галузі України за період з 2017 до 2023 року показало, що в короткотерміновому періоді економічна нестабільність України в меншій мірі впливає на динаміку ІТ-галузі, ніж стан самої галузі, що пояснює стійкість її функціонування в умовах пандемії ковіду та війни. У роботі удосконалено методику оцінювання динаміки ІТ-галузі України в умовах економічної нестабільності на основі застосування методів економічної кібернетики, а саме, інтегрування системного підходу, методів економетричного моделювання динаміки та застосування додатку MS Excel ”Аналіз даних”. У результаті набули подальшого розвитку аналіз та оцінка динаміки ІТ-галузі України в умовах економічної нестабільності на основі показників: обсягу реалізованих ІТ-продуктів та послуг на поточний та попередній періоди та валового внутрішнього продукту (ВВП) України. Отримані результати аналізу та побудовані моделі формують вагому методичну основу для моделювання та оцінки динаміки ІТ-галузі України в умовах економічної нестабільності.

Abstract. An effective strategy for the development of Ukraine's economy in today's conditions is impossible without taking into account the dynamics of the information technology industry. Therefore, the work proposes an urgent scientific task of creating a concept of analyzing the dynamics of the IT industry of Ukraine in conditions of economic instability and building econometric models of its assessment, taking into account the internal and external causes of its changes. The research methodology is built on the principles of integrating the system approach and autoregressive modeling of dynamics. According to the system approach, an analysis of the influence of the previous state of the IT industry of Ukraine and the economy as a whole on its dynamics was carried out. To assess the dynamics for the period from 2017 to 2023, two statistical datasets were studied: the volume of implemented IT products and services (information and telecommunications) and the gross domestic product (GDP) of Ukraine. As a result of correlation-regression and dispersion analyzes of the dependence of the volume of realized IT products and services of Ukraine on the volume of the previous period, the impact of GDP on the volume of realized IT products and services of Ukraine, the influence of GDP and the volume of realized IT products and services of Ukraine from the previous period on the current one was established tight linear relationship in each case. Appropriate econometric models of dynamics were built on the basis of calculations carried out using the MS Excel software application "Data Analysis". The statistical significance of the parameters of the models was checked according to the Student's test. The quality and adequacy of the models was confirmed by Fisher's test. Modeling the dynamics of the IT industry of Ukraine for the period from 2017 to 2023 showed that in the short term, the economic instability of Ukraine affects the dynamics of the IT industry to a lesser extent than the state of the industry itself, which explains the stability of its functioning in the conditions of the covid pandemic and war. The work improved the methodology for evaluating the dynamics of the IT industry of Ukraine in conditions of economic instability based on the application of economic cybernetics methods, namely, the integration of a system approach, methods of econometric modeling of dynamics and the use of the MS Excel "Data Analysis" application. As a result, the analysis and assessment of the dynamics of the IT industry of Ukraine in conditions of economic instability, based on the indicators: the volume of implemented IT products and services for the current and previous periods and the gross domestic product (GDP) of Ukraine, gained further development. The obtained results of the analysis and the built models form a strong methodological basis for modeling and evaluating the dynamics of the IT industry of Ukraine in conditions of economic instability.

Az ukrán gazdaság fejlesztésének hatékony stratégiája a jelen időben lehetetlen az információs technológiai ipar dinamikájának figyelembevétele nélkül. Ezért a munka sürgős tudományos feladatot javasol az ukrán informatikai ipar dinamikájának elemzésére a gazdasági instabilitás körülményei között, és az értékelés ökonometriai modelljeinek felépítésére, figyelembe véve a változások belső és külső okait. A kutatási módszertan a rendszerszemlélet és a dinamika autoregresszív modellezésének integrálásának elveire épül. A rendszerszemléletű megközelítés szerint az ukrán IT-ipar és a gazdaság korábbi állapotának dinamikájára gyakorolt hatásának elemzése készült el. A 2017-től 2023-ig tartó időszak dinamikájának felmérésére két statisztikai adatsort vizsgáltunk: a megvalósított IT-termékek és -szolgáltatások (információ és távközlés) mennyiségét, valamint Ukrajna bruttó hazai össztermékét (GDP). A korrelációs-regressziós és diszperziós elemzések eredményeként az Ukrajnában megvalósult IT-termékek és szolgáltatások volumenének az előző időszak volumenétől való függőségét kondtatáljuk, a GDP hatását az Ukrajnában megvalósult IT-termékeinek és szolgáltatásainak volumenére, szoros lineáris összefüggést állapítottunk meg a GDP és Ukrajnában az előző időszakban realizált IT-termékek és -szolgáltatások volumenének és a mutató jelenlegi értéke között. Az MS Excel „Data Analysis” szoftveralkalmazással végzett számítások alapján a dinamikának megfelelő ökonometriai modelljei készültek. A modellek paramétereinek statisztikai szignifikanciáját a Student-féle teszt alapján ellenőriztem. A modellek minőségét és megfelelőségét Fisher tesztje igazolta. Az ukrajnai IT-ipar dinamikájának 2017-2023 közötti modellezése azt mutatta, hogy rövid távon Ukrajna gazdasági instabilitása kisebb mértékben befolyásolja az IT-ipar dinamikáját, mint maga az iparág állapota, ami magyarázza a működésének stabilitását a covid-járvány és a háború körülményei között. A munka a gazdasági kibernetikai módszerek alkalmazása alapján továbbfejlesztette az ukrajnai IT-ipar dinamikájának felmérésére szolgáló módszertant gazdasági instabilitás körülményei között: a rendszerszemlélet integrálását, a dinamika ökonometriai modellezésének módszereit és az MS Excel "Data Analysis" alkalmazás használatát. Ennek eredményeként továbbfejlesztettük az ukrán IT-ipar dinamikájának elemzését és értékelését a gazdasági instabilitás körülményei között, a következő mutatók alapján: az értékesített IT-termékek és -szolgáltatások mennyiség alapján a folyó és a korábbi időszakokra vonatkoztatva, valamint az ukrán bruttó hazai össztermék (GDP). Az elért elemzési eredmények és a felépített modellek erős módszertani alapot képeznek Ukrajna IT-ipar dinamikájának modellezéséhez és értékeléséhez gazdasági instabilitás körülményei között.
Dynamics of the IT Industry Amid Economic Instability in Ukraine: Analysis and Modeling
Az IT-ipar dinamikája Ukrajna gazdasági instabilitásának idejében: elemzés és modellezés
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/6
Keywords: ІТ - галузь; економічна нестабільність України; динаміка; системний підхід; кореляційно-регресійний аналіз; економетричне моделювання; авторегресія