A szlovákiai magyar nyelvváltozat mint identitásképző tényező - Vančo Ildikó; Kozmács István (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2023)
Kutatásunk célja a szlovákiai magyar identitás elemeinek, ezen belül is a szlovákiai magyar nyelvváltozathoz való viszonynak vizsgálata volt. A nyelvváltozat negatív megítélése (ahogy többek között az iskolai nyelvtankönyvekben is megjelenik), a nyelvváltozatokról az oktatásban megjelenő és átadott ismeretek minimális volta, a magyarországi standard használatának elvárása, elidegenítheti a nyelvhasználót saját vernakulárisától. Ezzel ellentétben a nyelvváltozat elfogadása hozzásegítheti a nemzetiségi/nyelvi kisebbség továbbélését, fennmaradását. A kutatások adatai alapján elmondható, hogy a vizsgált szlovákiai magyar nyelvhasználók csoportja szilárd magyar identitástudattal rendelkezik, s nincs szignifikáns különbség a tanulmányait magyarul, magyarul és szlovákul, vagy csak szlovákul folytató hallgatók, illetve a korban és végzettségben vegyes adatközlők identitástudata között. E nyelvváltozat használata nem elszakítja a határon túli magyarokat a magyarságtól, hanem éppen ellenkezőleg: a regionális nyelvváltozat hozzájárulhat a szlovákiai magyar kisebbség magyar identitásának, egyediségének, ugyanakkor bizonyos fokú egységességének kialakításához.

Abstract. The aim of our research was to examine the elements of Hungarian identity in Slovakia, including its relationship to the Hungarian language variety in Slovakia. Negative perceptions of language varieties (as reflected in school textbooks, among other things), the minimal theoretical knowledge of language varieties, the expectation of using the Hungarian standard, can alienate language users from their own vernacular. On the contrary, the acceptance of a language variety can contribute to the survival and survival of the national/linguistic minority. The research data suggest that the group of Hungarian language users in Slovakia have a strong sense of Hungarian identity, and that there is no significant difference between the identities of students who study in Hungarian, Hungarian and Slovak or only Slovak and those of mixed age and education. The use of this language variety does not separate Hungarians living beyond the border from Hungarians; on the contrary, the regional language variety can contribute to the development of the Hungarian identity and uniqueness of the Hungarian minority in Slovakia, as well as a certain degree of unity.

Резюме. Метою нашого дослідження було вивчення елементів угорської ідентичності в Словаччині, зокрема її зв'язку з угорським мовним розмаїттям у Словаччині. Негативне сприйняття мовних різновидів (зокрема, відображене у шкільних підручниках), мінімальні знання про мовні варіанти, представлені в освіті, очікування використовувати стандартний варіант угорської мови можуть відштовхнути носіїв від варіантів власної мови. І, навпаки, прийняття мовного розмаїття може сприяти виживанню та збереженню національної/мовної меншини. Зазначено, що результати дослідження свідчать про те, що група носіїв угорської мови в Словаччині має сильне почуття угорської ідентичності, тому немає суттєвої різниці між ідентичністю студентів, які навчаються угорською, угорською та словацькою або тільки словацькою мовами, і респондентами, різними за віком та освітою. Використання цього варіанту мови не відокремлює угорців, які живуть за кордоном, від угорців, які проживають в Угорщині, a, навпаки, регіональний варіант мови може сприяти розвиткові угорської ідентичності та унікальності угорської меншини в Словаччині, а також певному ступеню єдності.
The Hungarian language variety in Slovakia as a factor of identity
Різноманітність угорської мови в Словаччині як фактор ідентичності
https://aab-philologica.kmf.uz.ua/aabp
Keywords: nyelvváltozat; standard; magyar kisebbség Szlovákiában