Формування фонду оплати праці виробничих підприємств: обліково-аналітичний аспект - Алла Московчук; Moszkovcsuk A.; Moskovchuk A. (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2025)
Резюме. Стаття присвячена дослідженню питань, пов’язаних з формуванням, прогнозуванням фонду оплати праці (ФОП) та його обліковим забезпеченням на виробничих підприємствах. У статті розглянуто нормативно-правові аспекти регулювання оплати праці в Україні, виявлено використання різних термінів для характеристики нарахованої заробітної плати. Проаналізовано підходи до визначення сутності ФОП, його структури та факторів, що впливають на його формування. Особливу увагу приділено аналізу ФОП як інструменту управління витратами на оплату праці. Розглянуто основні напрями аналізу ФОП, включаючи аналіз його загального обсягу, динаміки, структури, рівня та динаміки середньої заробітної плати, факторів, що обумовили зміну обсягу ФОП, ефективності стимулювання персоналу та оцінку фінансових можливостей підприємства. Обґрунтовано доцільність перспективного аналізу ФОП, який дозволяє розробляти плани щодо управління витратами на персонал, оптимізувати структуру ФОП, управляти ризиками, підвищувати конкурентоспроможність підприємства та приймати обґрунтовані управлінські рішення. Запропоновано використання індексного методу для прогнозування ФОП, що дозволяє врахувати вплив зовнішніх і внутрішніх чинників на заробітну плату. Розроблено математичні моделі для короткострокового прогнозування ФОП робітників, службовців та працівників підприємства в цілому. Розглянуто питання інформаційного забезпечення аналізу та прогнозування ФОП. Запропоновано деталізовану модель аналітичного обліку оплати праці, що дозволяє отримати необхідну інформацію для проведення перспективного аналізу ФОП. Визначено, що аналітичний облік є важливим інструментом для перспективного аналізу ФОП, а запропонований підхід до його побудови надає детальну інформацію, яка дозволяє спрогнозувати майбутні зміни в обсягах ФОП.

A cikk a bérszámfejtési alap (BAL) kialakításával, előrejelzésével és számviteli támogatásával kapcsolatos kérdések tanulmányozásával foglalkozik a feldolgozóipari vállalatoknál. A cikk az ukrán bérszabályozás szabályozási aspektusait vizsgálja, és bemutatja a felhalmozott bérek jellemzésére szolgáló különféle kifejezések használatát. Elemzi a BAL lényegének, szerkezetének és a kialakulását befolyásoló tényezők meghatározására szolgáló megközelítéseket. Különös figyelmet fordít a BAL elemzésére, mint a munkaerőköltségek kezelésének eszközére. A BAL elemzésének fő területeit veszik figyelembe, beleértve a teljes mennyiség, dinamika, szerkezet, szint és az átlagbérek dinamikájának elemzését, a BAL mennyiségének változását okozó tényezőket, a személyzeti ösztönzők hatékonyságát és a vállalkozás pénzügyi képességeinek értékelését. A BAL prospektív elemzésének megvalósíthatóságát indokolják, amely lehetővé teszi a személyzeti költségek kezelésére vonatkozó tervek kidolgozását, a BAL szerkezetének optimalizálását, a kockázatok kezelését, a vállalkozás versenyképességének növelését és a megalapozott vezetői döntések meghozatalát. Javasolja az indexmódszer alkalmazását az egyéni vállalkozók előrejelzésére, amely lehetővé teszi a külső és belső tényezők bérekre gyakorolt hatásának figyelembevételét. Matematikai modelleket dolgoztak ki az egyéni vállalkozók bérének rövid távú előrejelzésére, figyelembe véve a munkavállalókat, az alkalmazottakat és a vállalkozás egészének alkalmazottait. Megvizsgáltuk az egyéni vállalkozók elemzésének és előrejelzésének információs támogatásának kérdését. Javasoltuk a munkabér analitikus számvitelének részletes modelljét, amely lehetővé teszi az egyéni vállalkozók prospektív elemzéséhez szükséges információk megszerzését. Megállapításra került, hogy az analitikus számvitel fontos eszköz az egyéni vállalkozók prospektív elemzéséhez, és a javasolt megközelítés részletes információkat nyújt, amelyek lehetővé teszik az egyéni vállalkozók volumeneinek jövőbeni változásainak előrejelzését.

Abstract. The article is devoted to the study of issues related to the formation, forecasting of the wage fund (WF) and its accounting support in manufacturing enterprises. The article considers the regulatory and legal aspects of labor remuneration regulation in Ukraine, identifies the use of various terms to characterize accrued wages. Approaches to determining the essence of the WF, its structure and factors influencing its formation are analyzed. Special attention is paid to the analysis of the WF as a tool for managing labor costs. The main directions of the WF analysis are considered, including the analysis of its total volume, dynamics, structure, level and dynamics of average wages, factors that caused changes in the WF volume, the effectiveness of staff incentives and the assessment of the company's financial capabilities. The expediency of prospective WF analysis, which allows developing plans for personnel cost management, optimizing the WF structure, managing risks, increasing the company's competitiveness and making informed management decisions, is substantiated. The use of the index method for WF forecasting is proposed, which allows taking into account the impact of external and internal factors on wages. Mathematical models for short-term WF forecasting of workers, employees and the company's employees as a whole are developed. The issues of information support for WF analysis and forecasting are considered. A detailed model of analytical accounting of labor remuneration is proposed, which allows obtaining the necessary information for conducting a prospective WF analysis. It is determined that analytical accounting is an important tool for prospective WF analysis, and the proposed approach to its construction provides detailed information that allows forecasting future changes in the WF volumes.
A termelői vállalatok bérköltség-alapjának kialakítása: számviteli és elemző szempont
Payroll Fund Formation at Manufacturing Enterprises: Accounting and Analytical Aspect
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/9
Keywords: фонд оплати праці; чинники впливу; ретроспективний і перспективний аналіз; математична модель; прогнозне значення ФОП; аналітичний облік