A kárpátaljai magyarok nyelvhasználatának jellemzői a számítógép közvetítette diskurzusokban - Сsuka Szabina; Чука Сабіна (Filológia tanszék, 2021)
A kárpátaljai magyarok túlnyomó része aktívan használja az internetet. Sokan vannak regisztrálva különböző közösségi oldalakra s aktívan használják azt a mindennapokban. A kutatás által megtudtok, hogy a Facebook és a Messenger nevű közösségi platform nagyobb előnyt élvez a kárpátaljai felhasználók körében, mivel e két platform különböző lehetőségekkel látja el a felhasználót: élő adás (live), képek, mémek posztolására is van lehetőség, különböző emojik, hangulatjelek felhasználása, amelyek kifejezik az adott felhasználó hangulatát vagy állapotát. Amellett, hogy a felhasználók csevegnek, üzenetet váltanak egymással, barátaikkal, családtagjaikkal, nagy érdeklődést váltanak ki a kárpátaljai felhasználók körében a magyar és ukrán nyelven megjelenő posztok. Nem csak a közösségi oldalakon találkozhatunk ilyen jellegű posztokkal, hanem az interneten akár a google keresővel is találhatunk érdekesebbnél-érdekesebb posztokat, híreket s olyan jellegű információkat, amelyek akár érdekelhetnek. A válaszadók többsége rákeres és olvas ilyen jellegű platformokon is. A válaszadók válaszai alapján a híreket általában magyar és ukrán nyelven olvassák. Továbbá a google kérdőív segítségével kitértem a rövidítések, másodnyelvi lexikai kölcsönzések, kódváltások, angol nyelvi hatások, kommunikációs stratégiák megjelenésére. A felhasználók körében nem csak a privát beszélgetésekben, hanem posztokban, kommentekben s az élő beszédben is jelen vannak rövidítések, másdonyelvi lexikai kölcsönzések, kódváltások és angol nyelvi hatások. Pragmatikai sajátosságokat is felfedezhetünk a kárpátaljai magyarok internetes szóbeli és írásbeli nyelvhasználatában, amit a kérdőíves válaszok példákkal támasztanak alá. A kérdőívben és a korpusz gyűjtésben kitértem a helyesírásra való viszonyra is. A net felhasználók törekednek a helyesírásra, ám sokan mellőzik azt, s bátran posztolnak helytelenül. A válaszadók közül sokan kifejezték azt is, hogy zavarja őket, ha valaki helytelenül ír vagy fogalmaz, mert így elveszti szépségét a magyar nyelv. A válaszadók ritkán említik meg az olyan jellegű posztokat vagy diskurzusokban megjelenő szavakat, amelyek helytelenül vannak megírva vagy megfogalmazva és nem szoktak vitába keveredni ilyen jellegű kérdésekben a közösségi platformokon. Az ilyen jellegű posztokra és kommentekre példákat láthattunk a fenti fejezetekben. Kárpátalja egy kétnyelvű közösség. A válaszadók többsége alátámasztotta azt, hogy igyekeznek tovább vinni s megtartani a magyar nyelv szépségét. Az interneten is találkozhatunk ehhez hasonló s jellegű oldalakkal, például a Beregszászi Járás (www.facebook.com/Beregszászijárás) nevű oldal a Facebook nevű közösségi platformon, ahol az admin olyan jellegű posztokat is posztol, amelyben a kárpátaljai magyar nyelvjárás is helyet kap.
Характерні риси мововживання угорців Закарпаття в Інтернет-просторі
Keywords: nyelvhasználat; kárpátaljai magyarok; számítógépes diskurzusok