Az ukrán választási rendszer és a kisebbségi érdekképviselet lehetőségei 1991-től napjainkig - Szabó Emilia Stella; Сабо Емілія-Стелла (Történelem- és Társadalomtudományi Tanszék, 2022)
A szakdolgozatom témája: Az ukrán választási rendszer és a kisebbségi érdekképviselet lehetőségei 1991-től napjainkig. A témaválasztásom oka, hogy hogy mindig is érdekelt kik és miképpen képviselik a kárpátaljai magyarokat és egyben az érdekeiket. A motivációm a munka során az volt, hogy alaposabban bele lássak a kárpátaljai magyarok politikai életébe, ezáltal nagyobb betekintést is nyerhessek a kutatás által. A kutatásom objektuma az Ukrajna választási rendszere, a kutatás tárgya pedig a választásokon való kisebbségi érdekképviseletnek a lehetőségei. Szakdolgozatom célja, hogy választási évek szerint haladva, egységbe szedjem, hogy a kárpátaljai magyaroknak hogyan sikerült részt venniük és milyen eredményeket tudtak elérni a választások alkalmával. A kutatás folyamatában sajtó- és dokumentumkutatást végeztem, valamint szakirodalmakat tanulmányoztam. Elsődleges szakirodalmi forrásaim voltak: Fedinec Csilla: A kárpátaljai magyar kisebbség helyzetének változásai Ukrajnában, valamint Darcsi Karolina: Kárpátalja politikatörténete a független Ukrajnában (1991 – 2015) című munkák. Az adott téma egy része, már kutatott és feltárt és jelenleg is jelennek meg munkák a témához kapcsolódóan, ám ennek ellenére, kisebbségi szemszögből is fontosnak tartom a téma elemzését és további kutatását.
Можливості для української виборчої системи та представництва інтересів меншин від 1991 року до теперішнього часу
Keywords: Kárpátaljai érdekképviselet; KMKSZ; KMKSZ UMP; UMDSZ; UMDSZ UMDP; választások