Nyelvhasználat Kárpátalján a Tandem 2016 adatai alapján - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan; Hires-László Kornélia; Гіреш-Ласлов Корнелія (Autdor-Shark, 2019)
2016 nyarán Tandem 2016 címmel 5 kutatóintézet együttműködésében végeztünk kérdőíves szociológiai vizsgálatot Kárpátalján. A munkát a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpontja és Lehoczky Tivadar Társadalomkutató Intézete, illetve a Momentum Doctorandus társadalmi szervezet végezte, az ukrán lakosság körében végzett terepmunka kivitelezésében pedig az Ungvári Nemzeti Egyetem Szociológiai és Szociális Munka Tanszéke, valamint a Kárpáti Közvélemény-kutató Központ működött közre. A kutatás Kárpátalja lakosságának együttélési viszonyait vizsgálta különös tekintettel az ukrán és a magyar lakosságra. A kérdőív ezen belül kitért a lakosság általános helyzetének, nyelvhasználatának, értékrendjének, társadalmi közérzetének, migrációs tapasztalatainak felmérésére, valamint Magyarország Kárpátalja-politikájának értékelésére. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg, hogy a Tandem 2016 kutatás adatai alapján az adatközlők milyen nyelvet/nyelveket használnak bizonyos helyzetekben.
https://hodinkaintezet.uz.ua/wp-content/uploads/2019/05/HANyK_2019.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00007310
Keywords: nyelvhasználat; Kárpátalja; Tandem 2016