A kétnyelvűség kialakulása az oktatás révén: tannyelvválasztási útmutató szülőknek és pedagógusoknak - Csernicskó István; Черничко Степан; Csernicsko Istvan (MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság-Hodinka Antal Intézet, 2010)
A kisebbségben élõk számára fontos, hogy megtarthassák saját anyanyelvüket és nemzetiségüket, azonosságtudatukat (identitásukat). Ugyanakkor az is lényeges, hogy elsajátítsák annak az államnak a hivatalos nyelvét, amelyben élnek. Erre a leggyakrabban az iskolában kerül sor.
https://mek.oszk.hu/14400/14405/14405.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130282
Keywords: kárpátaljai magyarok; kétnyelvűség; nyelvoktatás; tannyelvválasztás