Az ukrajnai adóbevételek és költségvetés kapcsolatának statisztikai elemzése a hadiállapot idején - Bacsó Róbert; Бачо Роберт; Robert Bacho; Пойда-Носик Ніна; Pojda-Noszik Nina; Poyda-Nosyk Nina; Лоскоріх Габріелла; Loszkorih Gabriella; Gabriella Loskorikh; Потокі Габор; Pataki Gábor; Gabor Pataki (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, 2024)
Az állami költségvetés bevételi részének hatékony feltöltése kulcsfontosságú eleme az állam olyan funkcióinak ellátásának, mint a szociális védelem, a védelem, az oktatás és az egészségügy. A tanulmány célja, hogy meghatározza az adóbevételek szerepét és értékét, mint Ukrajna költségvetésének fontos elemét, hogy biztosítsák az adópolitika végrehajtását a hadiállapot idején. Az adóbevételek témája a hadiállapot idején rendkívül aktuális, hiszen az államháztartás terhei növekednek, ami kiemelt figyelmet igényel az adóbevételi politika racionalitására. A 2016-2023 közötti időszak adóbevételeinek elemzése lehetővé tette Ukrajna állami költségvetésének bevételi szerkezetében bekövetkezett változások dinamikájának felmérését, az adóbevételek fő forrásainak és az állam pénzügyi stabilitására gyakorolt hatásuk meghatározását. A cikk hangsúlyozza, hogy az adóbevételek és általában a költségvetés bevételi része szorosan összefügg a bruttó hazai termék (GDP) nagyságával. A tanulmány meghatározza a GDP és az adóbevételek növekedési ütemét 2016- 2023 között. Azonosításra kerültek olyan problémák, amelyek akadályozzák a megfelelő szintű adóbevétel beszedését. Ez a tanulmány fontos annak megértéséhez, hogy az adópolitika változásai hogyan befolyásolják az állam azon képességét, hogy eleget tegyen a társadalommal szembeni kötelezettségeinek. A kutatás során az alábbi tudományos módszereket alkalmaztuk: közgazdasági és statisztikai - az adóbevételek dinamikájának meghatározására, a tendenciák és szerkezetük változásainak azonosítására; elemzés és szintézis – az adóbevételek volumenének változását befolyásoló főbb tényezők meghatározására a költségvetés és az adószféra ok-okozati összefüggéseinek megértése érdekében; absztrakt-logikai – elméleti általánosításhoz és a kapott adatok alapján következtetések levonásához. A hatékony költségvetési és adópolitikának egyesítenie kell a gazdasági növekedés ösztönzését és a költségvetés stabil bevételeinek biztosítását. Ezt ösztönző adórendszerek bevezetésével, a kis- és középvállalkozások támogatásával, infrastrukturális és innovációs beruházásokkal lehet elérni. Általánosságban az adóbevételek volumenének és szerkezetének vizsgálatának megalapozottsága meghatározó, hiszen így az állam hatékonyabban tervezheti a költségvetési kiadásokat, reagálhat a gazdasági kihívásokra és biztosíthatja a stabilitást nehéz körülmények között, különösen a hadiállapot idején.

Abstract. Effective filling of the revenue part of the state budget is a key element of the performance of such functions of the state as social protection, defense, education and health care. The purpose of the study is to determine the role and significance of tax revenues as an important component of the budget of Ukraine to ensure the implementation of tax policy during the period of martial law. The topic of tax revenues during martial law is extremely relevant, as the burden on state finances increases, which requires special attention to the rationality of tax revenue policy. The analysis of tax revenues for 2016–2023 made it possible to assess the dynamics of changes in the structure of revenues of the state budget of Ukraine, to determine the main sources of tax revenues and their impact on the financial stability of the state. It was emphasized that tax revenues, like the revenue part of the budget as a whole, are closely related to the size of the gross domestic product (GDP). Growth rates of GDP and tax revenues for 2016-2023 have been determined. Problems that prevent obtaining a sufficient level of tax revenues are highlighted. This study is important for understanding how changes in tax policy affect the state's ability to meet its obligations to society. The following scientific methods were used in the research process: economic and statistical - to determine the dynamics of tax revenues, identify trends and changes in their structure; analysis and synthesis - to identify the main factors affecting the change in the amount of tax revenues in order to understand the cause-and-effect relationships in the budget and tax sphere; abstract-logical – for theoretical generalizations and conclusions based on the obtained data. An effective budget and tax policy should combine the stimulation of economic growth and the provision of stable revenues to the budget. This can be achieved by introducing stimulating tax regimes, supporting small and medium-sized businesses, investing in infrastructure and innovation. In general, substantiating the need to study the volume and structure of tax revenues is key, as it allows the state to more effectively plan budget expenditures, respond to economic challenges and ensure stability in difficult conditions, in particular during martial law.

Резюме. Ефективне наповнення дохідної частини державного бюджету є ключовим елементом для виконання державних функцій, таких як соціальний захист, оборона, освіта та охорона здоров'я. Метою дослідження є визначення ролі та значення податкових надходжень як важливої складової бюджету України для забезпечення реалізації податкової політики у період воєнного стану. Тема податкових надходжень у період воєнного стану надзвичайно актуальна, оскільки зростає навантаження на державні фінанси, що вимагає особливої уваги до раціональності політики податкових надходжень. Аналіз податкових надходжень за 2016– 2023 роки дозволив оцінити динаміку змін у структурі доходів державного бюджету України, визначити основні джерела податкових надходжень та їх вплив на фінансову стабільність держави. Наголошено, що податкові надходження, як і доходна частина бюджету загалом, тісно пов'язані з величиною валового внутрішнього продукту (ВВП). Визначено темпи приросту ВВП та податкових надходжень за 2016-2023 рр. Виділено проблеми, які перешкоджають у отриманні достатнього рівня податкових надходжень. Це дослідження важливе для того, щоб зрозуміти, як зміни у податковій політиці впливають на здатність держави забезпечувати виконання своїх зобов'язань перед суспільством. У процесі дослідження використані такі наукові методи: економіко-статистичний – для визначення динаміки податкових надходжень, виявлення тенденцій та змін в їх структурі; аналіз і синтез – для виявлення ключових факторів, що впливають на зміну обсягів податкових надходжень з метою розуміння причинно-наслідкових зв'язків у бюджетно-податковій сфері; абстрактно-логічний – для теоретичних узагальнень і побудови висновків на основі отриманих даних. Ефективна бюджетно-податкова політика має поєднувати в собі стимулювання економічного зростання та забезпечення стабільного надходження доходів до бюджету. Це можна досягти шляхом впровадження стимулюючих податкових режимів, підтримки малого та середнього бізнесу, інвестування в інфраструктуру та інновації. Загалом, обґрунтування необхідності дослідження обсягів і структури податкових надходжень є ключовим, оскільки це дозволяє уряду ефективніше планувати бюджетні витрати, реагувати на економічні виклики та забезпечувати стабільність у складних умовах, зокрема під час воєнного стану.
Податкові надходження та бюджет України: статистичний аналіз їх взаємозв'язку під час воєнного стану
Statistical Analysis of the Relationship of Tax Revenues and the Budget in Ukraine During the State of War
Редакційна колегія: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/about/editorialTeam
Зміст: https://aab-economics.kmf.uz.ua/aabe/issue/view/7
Keywords: adóbevételek; költségvetés; elemzés; költségvetési és adórendszer; bevételek; kiadások