A vérképző rendszer megbetegedéseinek kreatív módszerekkel történő ismertetése a középiskolai oktatás keretein belül - Balázs Györgyi; Болаж Дьорді (Biológia és Kémia Tanszék, 2025)
A vashiány mind férfiakban, mind nőkben nagyon gyakori, az anémia leggyakoribb oka. A vashiányos anémia kialakulhat nem megfelelő étkezés, orális bevitel esetén, a vas rossz felszívódása és/vagy krónikus vérvesztés esetén. A gasztrointesztinális daganatos kórképek jelentik a legkomolyabb okot, de nem szabad más etiológiai tényezőt sem figyelmen kívül hagyni, mint például a peptikus fekélybetegséget, a cöliákiát vagy a gyulladásos bélbetegségeket. A vashiányos anémiát kezelni kell, így nemcsak a beteg életminősége javítható, hanem a betegség kimenetele is (SCHÄFER, 2022). A vérszegénység (anémia) etiológiája számos okra vezethető vissza, amelyek közé tartoznak a következők: Vashiány Vitaminhiány Krónikus betegségek Genetikai rendellenességek Gyógyszerek Fontos azonban megjegyezni, hogy az anémia oka és kezelése egyénenként eltérő lehet, ezért érdemes szakemberrel konzultálni, mielőtt bármilyen kezelést vagy életmódváltoztatást megkezdene.(Internet) A vashiányos anémia leggyakoribb okai a következők: Elégtelen vasbevitel: Étrendi hiány: A vasban szegény étrend, például vegetáriánus vagy vegán étrend esetén, ha nem figyelnek a megfelelő vasforrásokra (pl. hüvelyesek, spenót, vas-dúsított élelmiszerek). Felszívódási zavarok: Bizonyos betegségek, például cöliákia vagy Crohn-betegség, gátolhatják a vas felszívódását a bélrendszerben. Krónikus vérvesztés: Gyomor-bélrendszeri vérzés: Peptikus fekély, aranyér vagy bélrendszeri daganatok miatti vérvesztés. Menstruáció: Erős vagy hosszan tartó menstruációs vérzés nőknél, különösen serdülőkorban. Egyéb vérzések: Krónikus orrvérzés vagy traumák miatti vérvesztés. Fokozott vasszükséglet: Terhesség és szoptatás: A megnövekedett vasszükséglet a magzat fejlődése vagy a szoptatás miatt. Gyors növekedési periódusok: Serdülőkorban a gyors testi fejlődés növeli a vasigényt, ami különösen a középiskolai korosztályra releváns. Egyéb tényezők: Krónikus betegségek: Gyulladásos betegségek (pl. reumatoid artritisz) csökkenthetik a vas hasznosulását. Genetikai tényezők: Ritka esetekben örökletes rendellenességek, amelyek a vasanyagcserét befolyásolják. A szervezet általában hatékonyan szabályozza a vas felszívódását az elfogyasztott ételekből, ezért ritkán alakul ki vashiány ellenkezője, vagyis túl magas vasszint. Ennek ellenére a vas túlzott mennyisége egészségkárosító lehet. A tünetek közé tartozhat a gyomorpanasz, mint például émelygés, hasi fájdalom, hányás, székrekedés vagy kellemetlen érzés az emésztőrendszerben. A vasfelesleg leggyakrabban akkor jelentkezik, ha valaki étrend-kiegészítő formájában visz be túl sokat belőle. Emellett egyes genetikai rendellenességek, mint például a hemokromatózis, szintén a vas túlzott felhalmozódását okozhatják a szervezetben. [10] A vashiányból eredő anémia számos testi és szellemi panaszt okozhat. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a haj ritkulása, a nyelv gyulladása (glossitis), a koncentrációs képesség csökkenése, valamint a szellemi és fizikai teljesítőképesség romlása. Az érintettek gyakran számolnak be fáradékonyságról, az életminőség romlásáról és a fertőzésekkel szembeni csökkent védekezőképességről. Jellemző még a sápadt arcbőr, a szervezet immunrendszerének és hőszabályozásának zavara, valamint a szapora szívverés érzése. Előfordulhat fejfájás, illetve nyugtalan láb szindróma is, ami kellemetlen, kényszermozgásokkal járó érzést jelent az alsó végtagokban. A kórház 1972-ben nyílt meg, amely nemcsak a Viski lakosságot látja el, hanem megyei szinten működik a diagnosztikai osztály. Itt kezelik a műtéti beavatkozások után a betegeket. Nagyon fontos, hogy a Viski kistérségé az épület. Kórházunk szakképzett doktorairól és eredményes kezelési módszereiről híres. A Huszti járásban kevés olyan kistérség van, aki saját kórházzal rendelkezik. A viski kórház abból a szempontból is kiemelkedik, hogy a térségben ez az egyetlen olyan kórház, ahol magyar nyelven is fordulhatnak betegek orvosi ellátásért. A viski kórház adatai szerint a 2023-as és 2024-es adatok azt mutatták hogy a 2024-es év során megnövekedett a vashiányos vérszegénység megbetegedések száma 18-al. 2023-ban 30 beteg volt, 2024-ben 48-ra nőtt a vashiányos megbetegedés. A 2023-es vérvizsgálat eredménye kimutatta, hogy egy családi orvosnál beregisztrált páciensek száma 5000 személy, ezek közül 300 adott vért, ebből 30 személynél diagnosztizáltak vashiányos anémiát, 8 személynél pedig meghatározatlan anémiát. 2024-es vérvizsgálat eredményei pedig kimutatta, hogy 5000 személy közül, 300 személy adott vért, ebből 48 személynél diagnosztizáltak vashiányos anémiát, 3 személynél pedig meghatározatlan anémiát. Eredmények szerint növekedett a vashiányos anémia és csökkent a meghatározatlan vérszegénység.
Креативні підходи при викладанні тем про хвороби кровотворної системи у загальній середній освіті
Keywords: vérképzés; leukémia; vashiány; vashiány tünetei; vashiány kezelése; hemoglobin