Paclobutrazol hatásának vizsgálata a Leucojum aestivum L. in vitro szaporítása során - Jevcsák Melinda; Kohut Erzsébet; Ördögh Máté; Jámborné Benczúr Erzsébet; Когут Ержебет; Kohut Erzsebet (PoliPrint Kft., 2012)
A Leucojum aestivum in vitro szaporítási kísérleteit a Budapesti Corvinus Egyetem Dísznövénytermesztés és Dendrológia Tanszékén 2010 októberében kezdtük szabályozott körülmények között: 22–25 o C-os léghőmérséklet és 3000 lux megvilágítás mellett. Az alkalmazott 6 táptalaj különböző koncentrációban tartalmazott benziladenint, naftil-ecetsavat és 3 táptalaj esetében paclobutrazolt is. Szignifikánsan a legjobb eredményt a 0,5 mg/l PB-t, 0,5 mg/l BA-t és 0,1 mg/l NES-t tartalmazó PB 3-mal jelzett táptalajon kaptuk, ahol átlagosan 7,8 db sarjhagyma fejlődött explantátumonként.

Резюме. Исследования по микроклональному размножению Leucojum aestivum проводились на кафедре декоративного садоводства и дендрологии Будапештского университета «Корвинус» в октябре 2010 г. Растения выращивались при стандартных условиях: температура культивирования составляла 22-25ºC, при освещении 3000 Лк. Питательная среда модифицированная различными концентрациями фитогормонов бензиладенина, паклобутразола, и нафтилуксусной кислоты, всего 6 вариантов. Оптимальными для выращивания были среды PB 3 с составом фитогормонов: 0,5 мгL-1 PB, 0,5 ВА, 0,1 мгL-1 NES. Среднее количество образовавшихся луковичек на один эксплант составляло в среднем 7,8 шт.
http://kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/Acta_2012_2.pdf
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/bibBRF00005840
Keywords: Paclobutrazol hatása; Leucojum aestivum L. in vitro; szaporítás; táptalajok