Magyar vagy ukrán iskola? - Beregszászi Anikó; Берегсасі Аніко; Aniko Beregszaszi; Séra Magdolna (PoliPrint Kft., 2010)
Jelen tanulmány az iskolai tannyelvválasztás kérdésével foglalkozik egy empirikus vizsgálat eredményeinek tükrében. A kutatás során mélyinterjúk készültek olyan beregszászi és munkácsi magyar szülőkkel, akik magyar, illetve ukrán iskolába íratták gyereküket a 2008–2009-es tanévben. A beszélgetések során arra kerestük a választ, hogy milyen tudatos és/vagy rejtett társadalmi célok és motivációk vannak a szülők döntéseinek hátterében, illetve tisztában vannak-e döntéseik társadalmi és nyelvi következményeivel.

Резюме. У статті аналізуються соціолінгвістичні інтерв’ю батьків угорської національності м. Мукачева та Берегова, діти яких почали навчання у школах з українською мовою навчання у 2008/2009 навчальному році. Автори шукають відповіді на те, чим мотивувалися батьки записуючи своїх дітей (більшість яких практично зовсім не володіли українською мовою на початку навчального року) у школу, де мова навчання – державна мова України, а не рідна мова дитини.
(Az iskolai tannyelvválasztásról egy vizsgálat eredményeinek tükrében)
https://opac3.brff.monguz.hu:443/hu/record/-/record/130652
https://www.kmf.uz.ua/hun114/letoltes/acta/acta10_1.pdf
Keywords: Kárpátalja; magyar iskola; ukrán iskola; iskolai tannyelvválasztás